Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Veelgestelde Vragen - Griep

1. Waarom is het verstandig om juist nu de griepprik te halen?
De griepprik is juist nu belangrijk. Na een opgelopen griep ben je nog vatbaarder voor het coronavirus. Ook voorkom je met een griepprik ernstige complicaties. De symptomen van griep zijn moeilijk te onderscheiden van COVID-19 symptomen. Met een inenting vermijd je dat er verwarring ontstaat met COVID-19 en dat de teststraten nog drukker worden.

2. Ik ben gezond, waarom zou ik mij laten vaccineren?
Om gezond te blijven. Van influenza (in de volksmond ‘griep’ genoemd) ben je al gauw een week goed ziek en daarna duurt het vaak nog een tot twee weken totdat je je weer helemaal ‘fit’ voelt. Je kunt een tijd niet werken en je sociale leven staat stil. Ook raakt je gezinsleven behoorlijk ontwricht, zeker als meerdere gezinsleden, vrienden en collega’s ziek zijn. Als mensen in je omgeving tot de risicogroepen voor griep behoren, is vaccinatie ook een sociale daad. Het verkleint de kans dat je hen besmet.

3. Hoe werkt de bescherming van de Griepprik?
De werking van de griepprik is uitvoerig getest, en al tientallen jaren hetzelfde. Er zijn nauwelijks tot geen bijwerkingen. Maar hoe werkt het exact? Na de inenting begint het afweersysteem met de productie van antilichamen tegen de virale eiwitten uit het vaccin. Als vervolgens blootstelling met het echte virus plaatsvindt, binden de antilichamen zich aan binnendringende griepvirussen, zodat deze geëlimineerd kunnen worden en het weefsel geen schade (meer) oploopt. Hierdoor worden mensen niet ziek of zijn de klachten minder ernstig.

4. Kan ik de griep krijgen van de Griepprik?
Nee, de griepprik kan geen griep veroorzaken. Ook niet bij mensen met een minder goede weerstand. In de Nederlandse griepprik zitten dode deeltjes van griepvirussen en daar kunt u geen griep van krijgen. Alleen van een levend griepvirus kunt u griep krijgen.

Sommige mensen kunnen zich een paar dagen na de griepprik wel minder lekker voelen. En bijvoorbeeld lichte verhoging krijgen. Dit is geen griep, maar een normale reactie van het lichaam op een inenting.

5. Ik ben zwanger, kan ik mij dan toch laten vaccineren?
Ja. Als je zwanger bent, is het krijgen van griep, en dan met de name de complicaties die het gevolg kunnen zijn van griep, een risico voor moeder en kind. Daarom wordt vaccinatie vaak aanbevolen voor zwangere vrouwen, die tijdens het griepseizoen (december tot april) in hun tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn (dus > 13 weken zwanger).Als je tot de risicogroep behoort, wordt vaccinatie aanbevolen ongeacht het stadium waarin de zwangerschap zich bevindt.

6. Wat zit er in het vaccin?
MediCorps vaccineert met:  Influvac Tetra. Dit is hetzelfde vaccin als wordt gebruikt in het Rijksvaccinatieprogramma.

Het griepvaccin is een geïnactiveerd quadrivalent vaccin en is gericht tegen 4 griepvirussen van het type A en B:

A/Victoria/2570/2019 (H1N1) pdm09-like virus
A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-like virus
B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-like virus
B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagate lineage)-like virus

Bijsluitertekst vindt u op geneesmiddeleninformatiebank.nl.

7. Is er een verschil tussen Griep en Verkoudheid?
De symptomen van verkoudheid lijken soms wel wat op die van griep. Men denkt daardoor al snel met een griep te maken te hebben. Maar in tegenstelling tot een verkoudheid is griep een voor sommige mensen gevaarlijke infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het griepvirus. Griep is erg besmettelijk en gezonde mensen zijn al gauw een week ziek. Daarna duurt het vaak nog een of twee weken tot je je weer helemaal ‘’fit’’ voelt. In bepaalde risicogroepen, zoals mensen met astma, hartziekten, diabetes en ouderen kan griep ernstige complicaties of soms zelf de dood tot gevolg hebben.

8. Kun je maatregelen nemen om griep te voorkomen?

Er zijn geen waterdichte garanties. Virussen verspreiden zich via de lucht tijdens het hoesten of niezen. Daardoor kun je rechtstreeks besmet raken, maar de virussen kunnen ook terecht komen op allerlei voorwerpen zoals keukenapparatuur of deurklinken.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via vaccinatie@medicorps.nl 

Bronvermelding:
RIVM | Vaccinaties op maat
RIVM | Hoe werkt de griepprik?
Nivel | Griepprik: veelgestelde vragen