Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Niet gecategoriseerd

XBB: De meest vaccinresistente COVID-stam ooit

By 19 oktober 2022oktober 24th, 2022No Comments

XBB: De meest vaccinreistente COVID-stam ooit.

Een nieuwe coronavariant heeft het aantal coronabesmettingen in Singapore binnen één dag meer dan verdubbeld, van 4.700 op maandag tot 11.7000 op dinsdag. Wetenschappers ontdekten deze variant XBB voor het eerst in augustus. Het is een van de verschillende belangrijke subvarianten die de laatste periode zijn geëvolueerd uit de Omicron-variant en is ook al opgedoken in de VS en in Hong Kong.

Varianten als de XBB laten zien waar het coronavirus genetisch naartoe beweegt. De huidige toename van infecties in plaatsen als Singapore is een voorproef van een mogelijke wereldwijde toename komende winter of lente, als XBB of een van zijn verwanten overal dominant wordt.

“Het is waarschijnlijk de meest immuunontwijkende variant [tot nu toe] en geeft problemen voor de huidige (op monoklonale antilichamen gebaseerde) behandelingen en preventiestrategie”, aldus Dr. Amesh Adalja, volksgezondheidsdeskundige aan het Johns Hopkins Center for Health Security.

XBB heeft minstens zeven nieuwe mutaties op het spike-eiwit, het deel van het virus dat helpt onze cellen te grijpen en infecteren. Deze mutaties maken het voor ons immuunsysteem moeilijker om het virus te herkennen – dit vergroot dus de kans om onze antilichamen te ontwijken en een infectie te veroorzaken.

Nieuwe mutaties zijn geen verrassing meer. Wel verrassend is hoeveel concurrentie de XBB-variant heeft van andere subvarianten om de volgende dominante vorm van het coronavirus te worden. Er zijn steeds meer verschillende subvarianten in omloop die allen sterk geëvolueerd zijn. Nauw verwante varianten delen een subset van belangrijke mutaties, voornamelijk op het spike-eiwit.

Terwijl XBB in Azië aan kracht lijkt te winnen, verspreiden ook andere varianten zich snel in Europa en sommige Amerikaanse staten: BQ.1.1, of BA.2.75.2, BA.4.7, BF.7 – welke nauw verwant zijn.

XBB is een vervelende subvariant, maar het is zeker niet de laatste. Het nieuwe coronavirus zal blijven muteren en nieuwe manieren vinden om onze antilichamen te ontwijken. Het virus is nog niet klaar met ons. Wat betekent dat wij er niet klaar mee zijn.

Hoe goed beschermen de huidige vaccins nog tegen de nieuwe varianten?

Aangezien het coronavirus blijft evolueren en steeds besmettelijker en resistenter wordt, is het bijhouden van je boosters “het meest impactvolle wat je kunt doen ter voorbereiding op wat zou kunnen komen”, aldus Peter Hotez, expert in ontwikkeling van vaccins aan het Baylor College. “Zelfs met varianten die het immuunsysteem aantasten, blijft de bescherming van het vaccin tegen wat het belangrijkste is – ernstige ziekte – intact”, aldus Adalja.

Vaccins zullen niet alle infecties voorkomen, maar verkleinen de kans op een ernstige infectie die kan leiden tot ziekenhuisopname of overlijden. Epidemiologen vrezen dat één prik per jaar misschien niet genoeg is, natuurlijke antilichamen verdwijnen sneller en het nieuwe coronavirus muteert snel.

Bronnen:
1) https://www.dailymail.co.uk/health/article-11325273/Most-vaccine-resistant-Covid-strain-named-XBB-sends-cases-Asia-soaring.html
2) https://www.thedailybeast.com/the-nightmare-xbb-covid-variant-that-beats-our-immunity-is-finally-here[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply