Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Ook op kantoor meer verzuim door corona

By 14 september 2022oktober 19th, 2022No Comments

Ook op kantoor meer verzuim door corona

Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10479433/ook-op-kantoor-meer-verzuim-door-corona

Het aantal coronabesmettingen neemt sinds juni weer hard toe, nadat het ziekteverzuim in mei sinds lange tijd weer op het niveau van voor corona lag. Dat zeggen arbodiensten HumanCapitalCare en Arboned die samen werkzaam zijn voor circa 1 miljoen werknemers van 63.000 bedrijven. Volgens deze arbodiensten is het voor bedrijven belangrijk om alert te blijven op het voorkomen van het overbrengen van het virus op de werkvloer.

De arbodiensten verwijzen ook naar de cijfers van het RIVM dat merkt dat sinds het begin van deze maand het aantal besmettingen weer toeneemt. ‘Na een eerste analyse zien we dat ook terug in onze verzuimcijfers’, aldus Juriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. ‘In de eerste week van juni meldden zich alweer meer mensen ziek door corona. Tegelijkertijd zijn de omstandigheden elke keer anders. Op dit moment gelden er andere coronaregels dan in het begin van 2022. Zo gelden er op dit moment andere regels dan eerder dit jaar. Bovendien is het verzuim in de zomer- en vakantieperiode doorgaans lager. Deze omstandigheden kunnen een stijging van het verzuim mogelijk remmen.’

Niet genoeg bezetting

De arbodiensten geven aan dat veel bedrijven in de vakantieperiode altijd worstelen met het dicht krijgen van de roosters. Het coronaverzuim dat er nu bij komt, maakt dit nog moeilijker. Om besmettingen op het werk zo veel mogelijk te voorkomen is het volgens Penders raadzaam aandacht te houden voor de hygiënemaatregelen. Thuiswerken is ook een goede oplossing als dit mogelijk is.

Het gemiddelde verzuim daalde in de maand mei nog naar 4,3 procent, tegenover 4,8 procent in april. Daarmee was het verzuim nagenoeg weer terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat gold evenwel niet voor de zorg en de industrie waar het verzuim nog altijd hoger lag dan voor de coronapandemie.