Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

BA.2.75: De opkomende variant

By 19 augustus 2022oktober 19th, 2022No Comments

Wordt Centaurus (BA.2.75) de dominante variant?

De nieuwe coronavariant Centaurus BA.2.75 werd in begin mei vastgesteld in India. Bijna 2 maanden later, op 26 juni 2022, stelt het RIVM de eerste Centaurus variant vast in Nederland.

De Centaurusvariant is een afstammeling van Omikronvariant BA.2, die weer voortkwam uit het oorspronkelijke Omikron. Hierdoor heeft het virus een voordeel gehad aangezien het voortkwam uit een al ‘succesvolle variant’. Waardoor het zich heeft doorontwikkeld op de al besmettelijke variant Omikron BA.2. Op dit moment (juni 2022) is de Omikron BA.5 de dominante variant.

Nieuw dominant virus

De Centaurusvariant is in Nederland een potentiële opvolger van BA.5. Als dat niet lukt, is het aannemelijk dat er een variant van een variant komt, net zoals de Centaurus is.

De kans is groot dat de Centaurusvariant de dominante variant gaat worden aangezien het een variant op een variant is. Dit betekent dat deze Centaurusvariant al verder is doorontwikkeld en dus precies weet wat wel en niet werkt om zich te verspreiden. Als een virus zich verspreidt kan het zich namelijk bij elke vermenigvuldiging steeds een klein beetje aanpassen om besmettelijker en ziekmakender te worden. Meestal is de mutatie (verandering) zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt of hoe het virus zich verspreidt. Dat betekent dat hoe vaker een variant zich verspreidt hoe groter de kans is dat deze besmettelijker en agressiever wordt. De Centaurusvariant heeft zich zo ontwikkeld dat deze in staat is geweest om de huidige vaccinaties te kunnen omzeilen.

Eerst Delta, nu Centaurus als eerste geconstateerd in India.

Wat we van India en Covid weten is dat de Deltavariant ook uit India kwam. In oktober 2020 werd de eerste Deltavariant geconstateerd en verdreef uiteindelijk de Alfavariant. De Delta variant heeft tot nu toe in Nederland de meeste besmettingen opgeleverd. 44.449 gevallen in totaal, gevolgd door Omikron en zijn subvarianten met 40.097.

Bestrijding Centaurus

Op dit moment is de Centaurusvariant nog niet dominant. Mocht dit de dominante variant worden dan zal de overheid hier waarschijnlijk maatregelen voor gaan opstellen. Dit omdat Centaurus de huidige vaccinaties weet te omzeilen en dus nog besmettelijker is.