Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

BA.5: De dominante variant

By 19 juli 2022oktober 18th, 2022No Comments

BA.5: De dominante variant in juni 2022

De coronavariant BA.5 is in januari 2022 geconstateerd in Zuid-Afrika. Net als de nauw verwante BA.4. is de BA.5 bijzonder goed in het ontwijken van de immuniteit die mensen hebben opgebouwd door de vaccinatie(s) of door een eerdere besmetting met het virus. In Nederland heeft het RIVM  de variant aangetroffen tijdens een test die op 11 april werd afgenomen.

BA.4 en BA.5 dragen hun eigen unieke mutaties, waaronder veranderingen genaamd L452R en F486V in het virale spike-eiwit. Deze veranderingen kunnen er voor zorgen dat de immuunrespons omzeild wordt en dat de virusdeeltjes zich tot in de cellen kunnen doordringen.

De dominante BA.5

In Nederland is op dit moment (juli 2022) de BA.5 variant de dominante variant. Echter is de kans dat deze variant wordt ingehaald door de BA.2.75 variant aannemelijk. De BA.2.75, oftewel de Centaurusvariant, is ook al in Nederland geconstateerd. De Centaurusvariant is voor zover er bekend is tot nu iets besmettelijker maar niet meer ziekmakend.

Lees hier alles over de Centaurusvariant.

Wat is de impact van BA.4 en BA.5 op de maatschappij?

Studies in het land van herkomst (Zuid-Afrika) hebben uitgewezen dat de BA.4 en BA.5 voor dezelfde ziekhuisopnames zorgen en dat er een iets lagere sterfte cijfer is door de BA.4. en BA.5 variant in vergelijking tot eerdere varianten.

Hoe goed werken de huidige vaccins nog tegen de BA.4 en BA.5 variant?

Laboratoriumstudies suggereren consequent dat de immuniteit veroorzaakt door vaccinatie minder effectief zijn in het blokkeren van BA.4 en BA.5 dan bij het blokkeren van eerdere Omikron varianten. Dit betekent dat mensen die volledig gevaccineerd zijn of deels gevaccineerd/ hersteld zijn van Covid, kwetsbaar zijn voor de BA.4 en BA.5 variant.

Eerst Beta, nu BA.5. als eerste geconstateerd in Zuid-Afrika.

Wat we van Zuid-Afrika en Covid weten is dat de Beta variant ook uit Zuid-Afrika kwam. In Mei 2020 werd de eerste Betavariant geconstateerd en ging deze gepaard met de Alfavariant en de Gammavariant. De Beta variant heeft in Nederland 446 besmettingen opgeleverd. De Delta variant staat op 1 als het gaat om aantal besmettingen, 44.449 gevallen in totaal, gevolgd door Omikron en zijn subvarianten met 40.097.