Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Toename van het aantal coronabesmettingen

By 14 juni 2022oktober 18th, 2022No Comments

Toename van het aantal coronabesmettingen

Aantal testen en opnames

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is weer toegenomen. Afgelopen week steeg in de infectieradar het deel van de deelnemers met klachten van 2% naar ongeveer 3%. Het aantal geteste personen en het aantal nieuwe positieve testuitslagen is met 33% gestegen in vergelijking met vorige week. Deze toename was bij alle leeftijdsgroepen zichtbaar, behalve bij de leeftijdsgroep 0-12 jaar. Bij de leeftijdsgroep 13-29 jaar was de toename het grootst. Het reproductiegetal op basis van meldingen van positieve testen lag op 19 mei 2022 rond de 1, dit is nog steeds hoog. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met SARS-CoV-2 daalde met 23% en het aantal nieuwe patiënten met SARS-CoV-2 op de IC’s stabiliseerde in vergelijking met de week ervoor.

Rioolwatersurveillance

In de eerste twee dagen van week 22 (vorige week) steeg het gemiddelde aantal virusdeeltjes in rioolwater met 7,8%. Dit terwijl er in week 21 een daling van 8,7% werd waargenomen in vergelijking met week 20. Bij het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is er ook een stijging te zien. De virusdeeltjes in de grote steden, zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam blijven hoog in vergelijking met de rest van Nederland.

Virusvarianten uit de kiemsurveillance

Een virus verandert voortdurend. Ook het coronavirus SARS-CoV-2 verandert steeds een klein beetje. Om deze verandering in beeld te brengen onderzoekt het RIVM hoe dit virus verandert en wat dit betekent voor de verspreiding van het coronavirus. Dit onderzoek wordt kiemsurveillance genoemd.

Nog steeds is de omikronvariant de meest dominante variant. Momenteel zijn er tot op heden vijf subvarianten die met extra aandacht door het RIVM worden gevolgd. Dit zijn de varianten BA.1 tot en met BA.5 waarbij de variant BA.2 het meest dominant is. Dit blijkt ook uit de kiemsurveillance. Het is nog steeds zeer onduidelijk welke subvariant van omikron de overhand gaat krijgen in Nederland. Zoals het er nu naar uitziet, zorgen geen van deze subvarianten voor een ernstiger ziekteverloop.

Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/weekcijfers