Het nieuwe coronabeleid in China
Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-china-krijgt-testen-testen-testen-een-nieuwe-dimensie-iedereen-continu-uitbraak-of-niet~b6904cf2/
China heeft sinds kort een nieuwe aanpak om het zerocovidbeleid toe te passen. Na lange lockdowns gaat China door middel van continu testen proberen covid onder controle te krijgen. Volgens critici hangt aan dit nieuwe beleid een enorme prijskaart.
Hoe ziet dit nieuwe beleid eruit?
Het nieuwe beleid in China betekent dat je iedere 48 uur moet testen. Doe je dit niet, dan mag je nergens naar binnen. Daarbij krijgen de inwoners van China een 1,2 of 3 op de telefoon. Hierbij mag je met 1 overal naar binnen, gelden er bij een 2 beperkingen en kan je bij een 3 nergens naar binnen. Test je negatief, dan krijg je een 1. Na een tijd verandert deze naar een 2 en test je een paar dagen niet, dan krijg je een 3.
Dit nieuwe beleid wordt ‘’genormaliseerd testen’’ genoemd. De bevolking wordt dus aan de lopende band getest en zo probeert de overheid corona onder controle te houden. ‘’Genormaliseerd testen’’ vindt nu plaats in minstens 18 steden in China. Dit betekent dat het geldt voor ruim 200 miljoen mensen.
Waarom dit nieuwe beleid?
Volgens de Chinese overheid is ‘’genormaliseerd testen’’ bedoeld om nieuwe lockdowns te voorkomen nu het zerocovidbeleid op de proef wordt gesteld door de omikronvariant. Door de bevolking continu te testen, wil de overheid besmettingen opsporen voordat ze het virus verspreiden. Zo kunnen er uitbraken worden voorkomen. Zo kan het zerocovidbeleid doorgaan zonder dat economie ingrijpend geschaad wordt.
Dit nieuwe beleid werd begin eind maart vol trots gepresenteerd in China. Dit ging met name over de logistieke daad achter deze enorme testcampagne. Door de inzet van tienduizenden teststations en laboratoria kan China dagelijks 570 miljoen mensen per dag testen. Zo kan de Chinese bevolking zich snel, gratis en gemakkelijk laten testen tot wel drie keer per week.
Kritiek op het nieuwe beleid
Niet iedereen is net zo enthousiast als de Chinese overheid. Zo klinken er in de kleinere Chinese onlinemedia bedenkingen bij dit nieuwe beleid. Ook medici twijfelen aan de efficiëntie. Zij geven aan dat de PCR-test nooit 100% betrouwbaar is en vrezen dat de lange rijen voor de testlocaties juist kunnen leiden tot extra besmettingen.
Het grootste bezwaar op het nieuwe beleid gaat over de kosten die het met zich meebrengt. Volgens berekeningen van economen kost het nieuwe beleid China 0,9 tot 2,3% van het bruto binnenlands product. Volgens de Chinese staatsmedia kosten de lockdowns veel meer bespaart het nieuwe beleid geld. De vraag is alleen wie dit gaat betalen en wat dit vervolgens oplevert.