Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Nieuwe rol van de GGD

By 12 april 2022oktober 18th, 2022No Comments

Nieuwe rol van de GGD

Bron: https://www.nu.nl/coronavirus/6194289/vanaf-vandaag-hoeven-meeste-mensen-niet-meer-naar-ggd-bij-positieve-zelftest.html

Vanaf maandag 11 april hoeven de meeste Nederlanders niet meer naar de GGD na een positieve zelftest. Voor sommige groepen blijft de GGD wel open, bijvoorbeeld voor zorgpersoneel. Daarnaast kan iedereen nog bij de GGD terecht voor een herstelbewijs, dat voor sommige landen nodig is.

Bij niet-risicogroepen wordt nog steeds aangeraden een zelftest te doen bij symptomen of een vermoedelijke besmetting. Deze groep hoeft alleen niet meer naar een GGD-teststraat ter controle.

Voor deze groepen blijft de GGD nog wel open:

  • Zorgmedewerkers die een PCR-test nodig hebben om na vijf dagen uit quarantaine te kunnen.
  • Mensen die in een verpleeghuis of andere instelling met kwetsbare personen wonen. Het gaat dan om 70-plussers of mensen met een ernstige afweerstoornis.
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de zeventig jaar of met een ernstige afweerstoornis).
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

Het besluit hoort bij de langetermijnstrategie

Het besluit voor het nieuwe testbeleid is een van de punten uit de langetermijnstrategie van het kabinet voor de aanpak van corona. Het belangrijkste is dat verantwoording bij het voorkomen van grote coronagolven ligt bij de burgers, overheid en bedrijven. Veel concrete invulling ontbreekt nog in deze nieuwe strategie van het kabinet.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde al in februari 2022 om na de omikronpiek over te schakelen op deze teststrategie. Een voorwaarde voor deze teststrategie, gesteld door die experts, was dat de zelftest gratis moest zijn. Dit is momenteel niet het geval.

Het kabinet werkt ook aan andere adviezen

Ook komt het kabinet met een “zelfzorgadvies”. Hierin komt onder meer te staan wat te doen bij een positieve test of bij een negatieve test waarbij de klachten aanhouden. Een ander aspect dat nog wordt uitgewerkt, is het zorgen en het garanderen van voldoende personeel in de zorg. Dat betekent onder andere dat er moet kunnen worden opgeschaald als dit nodig is. Verder wil het kabinet zicht (blijven) houden op de verspreiding van het coronavirus. Dit kan bijvoorbeeld door controle van het rioolwater.

De scenario’s voor de lange termijn

Het kabinet houdt rekening met vier scenario’s voor de lange termijn. Dit gaat van een optimistisch scenario, waarin corona een verkoudheid is, tot een worstcasescenario met veel ziekte, sterfte en overbelasting op de zorg. Het kabinet heeft sectoren gevraagd voor de verschillende scenario’s plannen te maken en zo de schade van eventuele maatregelen in de toekomst te beperken en sluiting van sectoren op te vangen. Over deze plannen wordt in juni meer duidelijk. Dan stuurt het kabinet een nieuwe brief aan de Tweede Kamer over de langetermijnstrategie.