Recordaantal coronabesmettingen in China sinds het begin van de pandemie
Op woensdag 6 april 2022 zijn er in China 20.472 besmettingen geteld. Zoveel besmettingen heeft China sinds het begin van de pandemie niet gehad. Dit leidt tot grote problemen in China. Zo zit een deel van de bevolking opgesloten in quarantaine en door de toename van de besmettingen kan er zelfs geen eten meer besteld worden.
Snel oplopende besmettingen
RTL Nieuws Correspondent Roland Smid zit momenteel in quarantaine in Shanghai. Smid geeft aan dat het Chinese volk lange tijd trots was op het strenge coronabeleid. Vooral omdat dit strenge beleid lang heeft gezorgd voor weinig coronabesmettingen. Nu de besmettingen in een hoog tempo oplopen, neemt deze trots snel af. Met de huidige maatregelen wordt de bevolking opgesloten en hebben ze het gevoel dat ze in de gevangenis zitten.
Veruit de meeste besmettingen, ruim 80%, zijn vastgesteld in Shanghai. Zo zitten nu alle 26 miljoen inwoners sinds vorige week in lockdown. Deze lockdown was oorspronkelijk gepland tot en met 5 april, maar deze is voor een onbepaalde tijd verlengd. Dit zorgt voor onrust. Maar deze onrust kan bijna niet geuit worden in China. De straat kan je niet op en kritische berichten op de sociale media worden gelijk verwijderd.
Lockdowns in China
Een lockdown in China is veel strenger dan bijvoorbeeld in Nederland. Alleen voor het testen mag je je deur uit. Dit gebeurt elke 48 uur. Wanneer er getest wordt, wordt dit omgeroepen door een luidspreker en wacht er buiten een testteam. Wanneer er één besmetting is in een flat, leidt dit tot een volledige isolatie van de flat. Je mag dan de flat niet verlaten en een bewaker houdt de flat in de gaten, zodat niemand naar buiten kan en gaat.
Weinig klachten
Het overgrote gedeelte van de positief geteste personen hebben geen ziekteverschijnselen. Ongeveer 1.400 van de 20.461 mensen hadden wél symptomen. Dit is een kleine 7% van alle positieven. Het recordaantal besmettingen komt op een moment waarop het Chinese zero-Covid-beleid zwaar onder druk ligt door de opmars van de extra besmettelijke coronavariant omikron. Een ziekenhuisdirecteur in Shanghai riep daarom ook op om mensen met corona, maar zonder symptomen, gewoon thuis te laten blijven, maar hier willen de autoriteiten voorlopig niet aan.
De voedselvoorziening is een probleem
Volgens Roland Smid zijn de lockdowns in China niet het probleem. Zo geeft hij aan: “Vooral de voedselvoorziening wordt steeds nijpender. Mensen kunnen gewoon bijna niets krijgen.” Via apps van supermarkten kunnen er wel producten besteld worden, maar dit kan alleen op bepaalde momenten. Op deze momenten zijn er maar een paar producten die iedereen probeert te bestellen.
De kritiek komt aan bij de overheid
De Chinese autoriteiten trekken de kritiek wel een klein beetje aan. Besmette kinderen werden bijvoorbeeld eerst direct van hun ouders gescheiden en naar een quarantainefaciliteit gebracht. Door de kritiek die hierop is ontstaan, mag er tegenwoordig één ouder met het kind mee. China zal het strenge beleid niet snel loslaten, omdat dit veel gezichtsverlies betekent.
Volgens Smid gaan de economische gevolgen groot zijn voor China. Voorlopig zal China het beleid niet versoepelen tot de laatste testronde is voltooid en de uitslagen zijn geëvalueerd. Wanneer er blijkt dat er weinig nieuwe besmettingen zijn in bijvoorbeeld Shanghai, en alles weer opengaat, zal het hoogstwaarschijnlijk niet lang duren voor omikron opnieuw op een andere plek toeslaat.