Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

De evolutie van kantoren en hybride werken

By 23 maart 2022No Comments

De evolutie van kantoren en hybride werken

Bron: https://www.ad.nl/werk/terug-naar-het-oude-normaal-zo-is-het-kantoor-veranderd-sinds-corona~ace

Met het opheffen van de laatste coronamaatregelen op 23 maart lijkt het ‘oude normaal’ eindelijk terug. Maar komt dit ‘oude normaal’ wel terug? Door het (verplicht) thuiswerken zijn bedrijven hier meerwaarde in gaan zien en veel bedrijven kiezen daarom ook voor een drastische herinrichting van de werkomgeving. Zo wordt het fysieke kantoor meer een ontmoetingsplek dan een werkplek.

Mensen zijn gewoontedieren, maar de gewoonte om elke dag naar kantoor te gaan, is verleden tijd. Dit stelt Steven Hofhuis, Commercieel Directeur van IVA Groep. IVA Groep huur je in voor de herinrichting van kantoren. De laatste maanden stromen de aanvragen van bedrijven binnen.

Steven Hofhuis geeft aan dat bedrijven de kantoren anders indelen dan voor de coronacrisis. Deze verandering komt door de resultaten en inzichten die uit de coronacrisis naar voren zijn gekomen. Zo zag Hofhuis dat veel bedrijven het eerst spannend vonden om de werknemers thuis te laten werken. Deze spanning is inmiddels verdwenen. Het is namelijk gebleken dat thuiswerken vaak helemaal niet zo gek is. Veel mensen krijgen thuis juist meer gedaan dan op kantoor, omdat er thuis in tegenstelling tot een kantoor, minder afleiding is.

Hybride werken blijft

Thuiswerken lijkt de enige maatregel die na corona niet wordt opgeheven. Mensen zijn gewend en gehecht aan het thuiswerken en zouden ook niet meer elke dag naar kantoor terug willen. Hybride werken wordt het nieuwe normaal en daar hoort ook een andere invulling van de werkomgeving bij.

Veel bedrijven waren voor de coronacrisis bezig met het verbeteren van de kantoorruimte. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat dit sneller ging, zegt Michael Blokland van vastgoedbureau CBRE. Zo zegt Michael Blokland: ‘’waar voorheen vooral werd gekeken naar de huurprijs van de kantoorruimte, wordt nu in de eerste plaats gekeken naar kwaliteitsnormen.’’

‘’Het fysieke kantoor wordt meer een ontmoe­tings­plek dan een werkplek’’

De vraag is wat de kenmerken zijn van een ‘kwalitatief’ kantoor? Het werken op de laptop kan op elke plek en het kantoor zal daarom ook plek moeten worden om samen te komen en te overleggen. Dit is waar steeds meer bedrijven op inzetten.

De inrichting van Unilever

Unilever in Rotterdam is een voorbeeld van een bedrijf die hier voor de coronacrisis al mee bezig was. Zij verhuisden met het kantoor naar het Hofplein en zij waren destijds al bezig over een nieuwe invulling van de kantoorruimte. Zij gingen uit van het principe ‘activity based’ werken. Dit betekent dat er verschillende activiteiten plaatsvinden op kantoor en dat daarvoor de juiste ruimtes moeten bestaan om de activiteiten te realiseren. Zo geeft Unilever aan dat er nog steeds bureaus zijn, maar ook veel ruimtes om samen te werken, te brainstormen en om informeel bij te praten. Dit zijn vooral de functies en werkzaamheden waarvoor mensen naar kantoor komen. In de toekomst zullen werknemers twee dagen per week op kantoor werken en voor de rest thuis. 

Een kantoor als huiskamer

Een populair idee waar veel bedrijven zich in kunnen vinden, is het inrichten van een informele, huiskamerachtige plek voor de werknemers. Deze plek voorziet in de behoefte van werknemers aan informele ontmoetingsplekken om hier te kunnen zitten en te kunnen onttrekken aan de vaste werkplek. Zo kan er ook over andere dingen gesproken worden dan werk, zegt vastgoedadviseur Blokland. Deze ontmoetingsplekken zijn al bij verschillende bedrijven geïmplementeerd.

Geen leegstaande kantoorpanden

Het thuiswerken blijft dus bij veel bedrijven, maar volgens Blokland hoeft dit niet gelijk te betekenen dat er leegstaande kantoorpanden komen. Vooral de inrichting van de kantoren zal veranderen. Kantoren zullen minder bestaan uit rijen bureaus naast elkaar, maar meer uit ontmoetingsplekken en vergaderruimtes. Het kantoor wordt daarmee echt de huiskamer van het bedrijf.