Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Benut de kennis van het bedrijfsleven om voorbereid te zijn voor pandemieën

By 2 maart 2022oktober 18th, 2022No Comments

Tijdens de coronacrisis is het duidelijk geworden dat biotech het leven beter maakt. In een recordtempo zijn wetenschappelijke inzichten vertaald in bruikbare en levensreddende testen, vaccins en behandelingen. Vaak is dit gedaan in samenwerking met of binnen het bedrijfsleven.

Tijdens de coronapandemie is het zichtbaar geworden dat biotech een belangrijke rol heeft gespeeld. Met vaccins, behandelingen en testen zijn de coronagevallen en doden enorm gereduceerd. Dit is getoond door Vox-nieuws. Hiervoor was ontzettend veel kennis en discipline nodig. Het gaat over kennis van productontwikkeling, productie, epidemiologie, klinisch onderzoek, veiligheid, inkoop, projectmanagement, logistiek, communicatie, marketing, verkoop en multidisciplinaire samenwerking. En dit is nog niet eens alles. Er komt veel bij kijken en dat maakt deze processen nog knapper.

Bedrijven vaak schatkamer

Erkende experts van een vakgebied werken regelmatig met en bij bedrijven. Hierdoor vertegenwoordigen bedrijven vaak ook een schatkamer vol met kennis, capaciteit en ervaring. Deze zogenoemde schatkamer is in de coronapandemie amper benut door Nederland oordeelt HollandBIO. Het bedrijfsleven werd enkel als verkoper en leverancier van het eindproduct gezien en uit reden van het winstoogmerk buiten de deur gehouden. Dit is erg zonde, omdat hier een schat aan expertise en verbetering te halen valt.

Gebrekkige samenwerking

De afgelopen periode werd door onder andere de Onderzoekraad voor Veiligheid, Berenschot en de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur de eerste bevindingen over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis gepubliceerd. Zij concludeerden allemaal dan Nederland onvoldoende was voorbereid op de pandemie. De bekendmaking had echter weinig oog voor de gebrekkige samenwerking met het bedrijfsleven. Dit is opvallend, want hier is erg veel winst te behalen voor Nederland in de toekomst.

Blik naar binnen én buiten

In tijden van een crisis is het cruciaal om zo snel mogelijk te weten te komen wat er speelt in een onzekere tijd. Alleen een blik naar binnen is onvoldoende. Er moet juist een blik naar buiten. Het is van belang dat alle experts en disciplines zo snel mogelijk rond de tafel zitten. Dit is cruciaal om zo alle kennis, kunde en capaciteit te identificeren en adresseren. Dit geldt ook voor bedrijven. Bedrijven zijn door hun commerciële karakter bij buitengewoon geoefend in snelheid, resultaatgerichtheid en efficiëntie. Deze drie technieken zijn onmisbaar om met de beste behandeling als eerste de patiënt te bereiken en om de pandemie te bestrijden. Kennis, expertise en oplossingen uit de biotech zijn essentieel voor het voorkomen van infectieziekten en pandemieën.

*Dit artikel is volledig te lezen op HollandBIO.