Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Zelftest vs sneltest

By 8 februari 2022oktober 18th, 2022No Comments

Wat is een PCR-test?

Bij een PCR-test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat naar een laboratorium voor de PCR-test. Als het nieuwe virus in het slijm aanwezig is, maakt  deze test kopietjes van een deel van het virus. Een stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd, om het aan te kunnen tonen. Dit heet ook wel een vermenigvuldigingstest. De PCR-test heeft een hoge gevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die weinig virus bij zich draagt of weinig virus meer bij zich draagt.

Wat is een antigeentest (sneltest)?

De antigeentest toont aan of er antigenen van SARSCoVcoronavirus-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. De test geeft snel een uitslag; meestal na een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcasette. De test is ook buiten een  laboratorium te gebruiken. Met een antigeentest heeft u altijd binnen 15 minuten uitslag.

Wat is een zelftest?

Een zelftest is hetzelfde als een antigeentest. Het enige verschil tussen deze twee testen is dat een zelftest zelf afgenomen mag worden en een sneltest door een verpleegkundige afgenomen moet worden. Zelftesten kunnen ook niet gebruikt worden om QR-codes te genereren en worden ook niet als geldig testbewijs gezien.

Veel voorkomende fout bij een zelftest

Wat een van de meest voorkomende fouten is bij het gebruik van een zelftest, is dat het wattenstaafje niet diep genoeg de keel en/of neus in gaat. Hierdoor zou het staafje onvoldoende SARS-CoV2 opvangen waardoor een testresultaat altijd negatief aanslaat. Het is daarom erg belangrijk dat de test altijd door een verpleegkundige gedaan wordt omdat u dan zeker weet dat de test 100% betrouwbaar is.

Welke test is beter?

Elke test kent voor- en nadelen. De snelheid van de uitslag, de plek waar de test gedaan kan worden (in of buiten een laboratorium) en de gevoeligheid van de test. In bepaalde situaties kan een fout-negatieve uitslag ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aan ernstig zieke mensen en aan kwetsbare mensen in instellingen. Het is belangrijk om dan een test te gebruiken die zo nauwkeurig mogelijk is. Daarvoor is de PCR- test het meest geschikt. Hoewel er met antigeentesten ook getest kan worden, zijn er ook uitdagingen. De test geeft dan wel een snelle uitslag, maar de test moet door een laborant of verpleegkundige afgenomen worden, wil de test 100% betrouwbaar zijn.  Dit is ook de reden dat een zelftest absoluut niet betrouwbaar is. (3) Een sinaasappel kan namelijk ook positief uitslaan bij een zelftest. Echter kunt u ook een onterechte negatieve uitslag krijgen doordat de test niet goed is uitgevoerd of bewaard.

Bronvermelding
(1) https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen/pcr-test
(2) https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen/antigeentest
(3) https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen/zelftesten