Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Coronavariant Omikron

Omikron is actief en is aanzienlijk besmettelijker dan coronavariant Delta. Dit betekent dat op dit moment – ondanks alle voorzorgsmaatregelen en RIVM-richtlijnen – meer mensen worden besmet. Meer besmettingen betekent meer mensen thuis in isolatie en nog meer mensen in quarantaine.  Vaak asymptomatisch, dus zonder klachten. We zitten inmiddels in de 5e coronagolf en het aantal besmettingen neemt fors toe, gelukkig zien we op dit moment de ziekenhuisopnames afnemen.

Wat doet MediCorps

Dit is een van de redenen dat MediCorps Incompany test. Bij Incompany testen we iedereen voordat zij de werkvloer op gaan. Het grootste deel van de mensen die wij testen zijn na 5 dagen weer negatief. Omdat we vaak op wekelijkse basis testen, is kans op bronbesmettingen binnen de organisatie klein. De nauwe contacten testen we na 2 a 3 dagen opnieuw om uit te sluiten dat een besmetting heeft plaatsgevonden.

Iedere werknemer heeft in de tussentijd wel eens een corona-test gedaan, van zelftest tot PCR-test. Maar wat zijn de verschillen tussen de testen en welke voor- en nadelen hebben ze?

Wat is belangrijk bij de omikron variant?

Bij de omikron variant is het van belang om met een staafje in de neus EN keel te testen. Keeldetectie is van belang aangezien deze variant dieper in de keel aanwezig is. Door alleen een neus swab te doen loopt u de omikron variant mis.

Wat zijn de verschillen tussen een zelftest, sneltest en de PCR-test?

De zelftest en de sneltest (antigeen test) hebben veel raakvlakken, maar ze verschillen wel degelijk. Een sneltest wordt afgenomen door een verpleegkundige, waardoor de betrouwbaarheid van de test verhoogt wordt. Het andere verschil is dat het staafje van een sneltest langer is dan een zelftest. De sneltest gaat wel ver genoeg in de keel. De sneltest is hierdoor 10 tot 20% betrouwbaarder dan een zelftest. Beide opties zijn een snelle manier om erachter te komen of iemand het virus met zich meebrengt.

In het buisje van een antigeen test zit een extractie-vloeistof waardoor het virus wordt afgebroken in stukjes. Hierdoor komen de eiwitten waaruit het virus is opgebouwd vrij. De vloeistof trekt door de teststrip. De test lijn kleurt (rood) door het virus-eiwit, de controle-lijn kleurt (rood) door vloeistof, als allebei de lijnen opkleuren is de test positief.
Bij een PCR-test wordt het monster naar het lab gestuurd. In het lab kan er gedetecteerd worden of het virus aanwezig is. Dit zorgt er voor dat de PCR-test nauwkeuriger is dan een antigeen test. Een PCR-test heeft als doel het bevestigen van Covid. Bij ziekte of na een positieve antigeen test wordt een PCR-test gedaan als controle. Het nadeel van de PCR-test is dat de uitslag vanuit het lab pas circa 24 uur na het testen kan worden gegeven. Een nieuwe trend hierin is de spoedPCR

Verschillende redenen om te testen
Voordat we uitleggen wat de verschillen zijn tussen de testen, leggen we eerst uit waarom we ons moeten laten testen. Testen kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld preventief. Preventief screenen zorgt voor een risicoreductie waardoor er uitgesloten wordt dat iemand besmettelijk is. Een andere reden kan zijn dat iemand in contact is gekomen met iemand die positief is getest op corona. Dan wordt er een check uitgevoerd na een mogelijke besmetting. De laatste reden om te testen is bij een diagnosestelling. Hierbij wordt gekeken of de klachten die iemand heeft te koppelen zijn aan het Covid-virus of aan een andere ziekte.

Datum Webinar: dinsdag 18 januari
Marc Hinfelaar, Business Development Manager MediCorps