Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Coronavariant Omikron

Omikron is actief en is aanzienlijk besmettelijker dan coronavariant Delta. Dit betekent dat op dit moment – ondanks alle voorzorgsmaatregelen en RIVM-richtlijnen – meer mensen worden besmet. Meer besmettingen betekent meer mensen thuis in isolatie en nog meer mensen in quarantaine.  Vaak asymptomatisch, dus zonder klachten. We zitten inmiddels in de 5e coronagolf en het aantal besmettingen neemt fors toe, gelukkig zien we op dit moment de ziekenhuisopnames afnemen.

Wat betekent dit voor werkend Nederland?

In Nederland is de richtlijn vanuit het RIVM dat nauwe contacten 5 dagen in quarantaine gaan. Dit betekent dat bijvoorbeeld in de bouw een volledige bouwploeg 5 dagen niet werkt. Voor veel bedrijven leidt dit tot een onwerkbare situatie. MediCorps verwacht eind januari de Omikron piek, met een ziekteverzuim van ten minste 20%. En als de besmettingen verder oplopen is een derde van Nederland straks in isolatie of in quarantaine.

‘Gidsenland’ Denemarken

Voor een prognose kijkt MediCorps ook naar Denemarken, een land met circa 6 miljoen inwoners. Denemarken loopt net iets voor als gaat om corona. Na de kerstdagen waren daar zo’n 41.000 besmettingen per dag. Naar Nederlandse maatstaven omgerekend is dat circa 120.000 besmettingen per dag. Stel dat deze 120.000 mensen met gemiddeld 5 mensen nauw contact hebben, dan zitten ongeveer 0.5 miljoen mensen in quarantaine. Dat is een enorm aantal.

Daar plaatsen we de kanttekening bij dat in Denemarken ongeveer 7 keer vaker getest wordt dan in Nederland. De kans dat iemand in Denemarken positief test is dus veel groter. Ook in Denemarken is het ziekteverzuim op dit moment een probleem. Ongeveer 15% van pedagogisch personeel (waaronder leerkrachten) zit op dit moment in quarantaine en ongeveer 10% van het verzorgend personeel is thuis.

Wat doet MediCorps

Dit is een van de redenen dat MediCorps Incompany test. Bij Incompany testen we iedereen voordat zij de werkvloer op gaan. Het grootste deel van de mensen die wij testen zijn na 5 dagen weer negatief. Omdat we vaak op wekelijkse basis testen, is kans op bronbesmettingen binnen de organisatie klein. De nauwe contacten testen we na 2 a 3 dagen opnieuw om uit te sluiten dat een besmetting heeft plaatsgevonden.

COVID-testen

Het afgelopen jaar kwamen verschillende testen voorbij, waaronder de blaastest en de PCR-lolly’s. Deze testen zijn tot nu toe niet geschikt bevonden. Met name omdat de sensitiviteit van de test te laag is, waardoor te veel besmettingen worden gemist.

Een van de testen die tot nu toe geschikt bleek, is de zelftest, maar we weten dat zelftesten minder betrouwbaar zijn voor Omikron dan voor de Delta variant. De reden hiervan is dat de zelftesten ontwikkeld zijn om Delta te detecteren. Delta nestelt zich in de neus. Omikron nestelt zich achter in de keel. Het staafje van de zelftest is te kort om achter in de keel te komen. Als de test niet goed wordt afgenomen, is de testuitslag altijd negatief. Een nieuwe zelftest voor Omikron zou een oplossing kunnen bieden. Op dit moment is niet duidelijk of er daadwerkelijk een aangepaste zelftest komt. Dat wil echter niet zeggen dat Omikron niet goed te testen is.

De sneltest (antigeentest) is geschikt mits deze op de juiste wijze wordt afgenomen, maar voor specifieke groepen of evenementen wordt mogelijk op termijn de zeer betrouwbare PCR-test verplicht. MediCorps heeft de benodigde apparatuur om deze test te verwerken, waardoor wij binnen 20 minuten de uitslag kunnen geven. Zonder de juiste apparatuur gaat de afgenomen COVID-test naar het laboratorium en duurt de uitslag 24 uur.

Meer weten? Schrijf je dan in voor ons volgende webinar op dinsdag 18 januari ‘Welke COVID-test gebruik je wanneer en waarom’ door Marc Hinfelaar, Business Development Manager bij MediCorps.

Datum Webinar: dinsdag 11 januari
Albert Akkermans, CEO MediCorps