Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Het onderwerp 2G of 3G heeft de afgelopen tijd erg geleefd in de politiek. De omstreden 2G-maatregel is nu tijdelijk in de ijskast gezet. Er is nog onvoldoende meerderheid in de Tweede Kamer om deze regel door te voeren. Ook het besluit over het coronatoegangsbewijs (CTB) op de werkvloer wordt uitgesteld.

De vraag is nu: waar moeten ondernemingen zich op voorbereiden?

Andere landen wapenen zich sterker tegen corona; in Italië en Oostenrijk  is er al sprake van 2G. Om het land veilig open te houden, moet de politiek gebruik maken van heftigere maatregelen. In Nederland duurt het besluitvaardig toepassen van maatregelen lang. Maar van uitstel komt waarschijnlijk geen afstel. Kijk bijvoorbeeld naar de mondkapjesplicht. Ook hiervan stelde Nederland dat het onnodig was, en ondertussen is het onderdeel van het normale straatbeeld geworden.

Minister bepaalt, niet de werkgever

Het is mogelijk dat de wetgeving over 2G/3G op de werkvloer in het nieuwe jaar er wel doorheen komt. Als 3G op de werkvloer wordt toegepast, betekent dat dat de minister bepaalde sectoren mag aanwijzen waar 3G van toepassing is. Zo kunnen sectoren waar veel besmettingen zijn of waar de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden extra beschermd worden. Achteraf moet de minister zijn keuzes verantwoorden aan de Tweede Kamer.

Met deze wetgeving wordt het verplicht aan de poort te controleren, en moet de werkgever zijn werknemers zonder coronatoegangsbewijs in staat stellen te testen binnen bedrijfstijd.

Complicaties

De 3G-wetgeving kan zorgen voor meer complicaties. Zo is het onduidelijk hoe snel bedrijven alles geregeld moeten hebben, als voor hun sector het 3G-beleid wordt ingevoerd. Ook is 2G/3G tegen die tijd mogelijk al achterhaald. De QR-code op het coronatoegangsbewijs verloopt namelijk 9 maanden na de laatste vaccinatie. Op dit moment worden 200.000 mensen per week geprikt, beginnend bij de doelgroep boven 60. Het kan dus nog een hele tijd duren voordat werkend Nederland zijn boosterprik kan halen.

Wat overblijft, als het echt uit de hand gaat lopen, is het 1G beleid. Dit is het meest strikte beleid dat je kan hanteren, waarbij iedereen wordt getest die het bedrijfsterrein op komt.

Datum Webinar: dinsdag 7 december 2021
Door Albert Akkermans, CEO MediCorps.