Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

De nieuwe Omikronvariant

De nieuwe variant van het coronavirus: de Omikronvariant, heeft een hogere transmissiegraad. Ook hoor je geluiden dat deze variant zorgt voor minder ernstige ziekte. Het is hierbij wel belangrijk om te melden dat de variant vooral bij jonge mensen in Zuid-Afrika rond gaat; in Zuid-Afrika is namelijk maar 6% van de bevolking ouder dan 60.

Deze variant heeft 32 mutaties op het spike-eiwit ten opzicht van de eerste variant Alfa. Met het spike-eiwit hecht het virus zich aan menselijke cellen. De huidige vaccins maken antistoffen aan die zich richten op het spike-eiwit. Het is daarom nog onduidelijk of de vaccins goed genoeg beschermen tegen deze nieuwe variant.

Wat we wel weten, is dat de antigeen testen van Abott en de PCR vita ID Now deze variant kunnen detecteren. Het testen blijft dus een belangrijke tool in het beheersen van het coronavirus.

CTB op het werk

Het kabinet heeft onlangs een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarmee het 2G/3G coronatoegangsbewijs (CTB) voor werknemers verplicht kan worden gesteld. Als dit wordt aangenomen, kan de minister bepaalde branches verplichten om 2G of 3G, afhankelijk van welke goedgekeurd wordt, te handhaven. Hiermee kan er worden ingegrepen binnen branches waar hoge besmettingen zijn of waar geen 1,5 meter gehandhaafd kan worden. Als dit gaat gebeuren met het 2G-beleid, zijn werkgevers verplicht om werknemers drie kwartier tot een uur vrij te geven om zich te laten testen.

Onduidelijkheid wetsvoorstel

Er is veel verwarring over dit wetsvoorstel. Dit komt doordat er een lange tijd is gecommuniceerd dat het wetsvoorstel werkgevers de mogelijkheid zou geven zélf te kiezen of zij het CTB op de werkvloer wilden gebruiken. Dit is dus niét het geval. De wet legt de basis voor de minister om op bepaalde sectoren een CTB te vragen, als de epidemiologische situatie hier aanleiding voor geeft.

Werknemers zonder CTB

Als het gebruik van het CTB op het werk verplicht wordt, krijg je te maken met werknemers die deze niet kunnen tonen. Wat gebeurt er dan? In overleg met de werknemer zal er gezocht moeten worden naar een oplossing. Zo kan de werknemer thuis werken, of tijdelijk andere werkzaamheden verrichten die wel gerelateerd zijn aan het werkveld. Als dit in overleg met de werknemer niet mogelijk blijkt te zijn, is het risico van het niet-werken voor de werknemer.

Datum Webinar: dinsdag 30 november 2021
Door Rutger den Drijver, QHSE manager/Veiligheidskundige bij SWIETELSKY RAIL BENELUX B.V, Stephanie Dekker, jurist Rutgers & Posch en Albert Akkermans, CEO MediCorps.