Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Het RIVM verwacht de komende winter een zware griepepidemie. Maar waarom zal de griepgolf komende winter extra groot zijn? Dat komt door COVID-19. Vorig jaar zijn er geen griepgevallen geweest, door de strenge coronamaatregelen die toen werden nageleefd. Al anderhalf jaar lang zijn er daarom minder mensen besmet geraakt met het influenzavirus, waardoor onze immuniteit is afgenomen. Uit onderzoek blijkt dat 25% meer mensen bevattelijk zijn voor het virus deze winter.

Verkoudheid en griep

Door COVID-19 zorgt een normale kuch van tegenwoordig voor moeilijkheid. Iemand met een normale verkoudheid mis je nu al 2 of 3 dagen, omdat mensen met klachten thuis moeten blijven. Griep is veel zwaarder dan verkoudheid. Een werknemer met griep is gemiddeld 5 tot 10 dagen ziek thuis, en kost 250 euro per dag. En je komt niet zomaar onder een griepgolf uit; griep is erg makkelijk overdraagbaar, zelfs al voordat je klachten beginnen. De symptomen van griep zijn moeilijk te onderscheiden van die van COVID-19, of van een normale verkoudheid. Het komende griepseizoen zorgt daarom ook voor extra onzekerheid. Maar wat kan je hier tegen doen?

Oplossing 1: Niets doen

De eerste optie is om geen extra maatregelen toe te passen. In dat geval zijn er veel mensen die thuis moeten gaan werken, wat niet bij elk bedrijf kan. Veel bedrijfsactiviteiten kunnen niet uitgevoerd worden, en werken met invalskrachten is moeilijk door de grote schaarste op de arbeidsmarkt.

Oplossing 2a: Duo-sneltest

Met de duo-sneltest kun je met één swab testen op COVID-19 en griep. Door werknemers hiermee te testen, kom je er snel achter of iemand op kantoor is die besmet is met griep of COVID-19. Zo kun je een uitbraak voorkomen. Het is ook slim om iemand weer te testen voordat deze op kantoor terug komt.

Oplossing 2b: POC testing

Het is ook mogelijk om te testen op griep en COVID-19 met een POC-apparaat (point of care). Een cartridge met informatie uit een vingerprik gaat dit kleine, draagbare apparaat in. Binnen 10 minuten heb je uitslag of je griep of COVID-19 hebt. Het voordeel van deze test is dat hij kwantitatief is; de uitslag vertelt niet alleen óf je griep of COVID-19 hebt, maar ook in welke mate. Je krijgt namelijk ook te weten hoe groot de virusload is.

Oplossing 3: Griepprik

Een laatste oplossing voor het aanstormende griepseizoen, is de griepvaccinatie. Dit is namelijk niet alleen nuttig voor de 60+ doelgroep die hier een oproep voor krijgt. Maar als je je nog nooit heb laten vaccineren, waarom zou je dat nu dan doen? Een griepprik zet je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen om ze niet te besmetten. Een griepprik verkleint je kans op griep. Het zorgt ook voor een sneller herstel en minder klachten als je toch besmet wordt met griep.

Datum Webinar: dinsdag 19 oktober 2021
Door CEO MediCorps Albert Akkermans