Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Wat is griep?

Kenmerkend van influenza is dat het heel plotseling begint. Je voelt je overdag goed, en ligt ’s avonds ineens met hoge koorts in bed. Je kan last hebben van hoesten, koude rillingen en koorts. De complicaties van griep lijken een beetje op de complicaties van COVID-19. Veelvoorkomende complicaties zijn een virale of bacteriële longontsteking, oorontsteking (bij kinderen), de ontregeling van diabetes en in de periode na influenza is de kans op een hartinfarct zes keer zo groot. De sterfte van influenza is gemiddeld 2800 mensen per jaar, voornamelijk ouderen.

Preventie van influenza (griep)

Elk jaar krijgt 5-10% van de mensen griep. Net als bij COVID-19 heeft de ene persoon bijna geen symptomen, terwijl de ander ernstig ziek is. De maatregelen die ingezet zijn tegen Corona werken ook erg goed tegen de verspreiding van de griep. Denk hierbij aan de 1,5 meter afstand, de handhygiëne en het thuisblijven bij symptomen.

Nieuw advies van de Gezondheidsraad

Elk jaar herziet de Gezondheidsraad de indicatiestelling. Deze indicaties geven doelgroepen aan die extra risico lopen voor complicaties door griep. De grootste verandering dit jaar is dat zwangere vrouwen wordt aangeraden om zich te laten inenten.

Medewerkers motiveren tot vaccineren

Hoe overtuig je je medewerkers om zich te laten vaccineren? Ten eerste is het communiceren over de griepprik erg belangrijk. Mensen willen graag duidelijkheid, en weten waar ze aan toe zijn. Ook is het belangrijk om vragen over het vaccineren te beantwoorden en zo twijfels weg te nemen. Het belonen van een inenting met een ludieke actie, zoals het uitdelen van fruit, kan ook de drempel verlagen. Ook is het een idee om van het vaccineren echt een moment te maken. Dit kan door bijvoorbeeld ervoor of erna een lunch te verzorgen. Mensen gaan dan niet alleen voor de griepprik op en neer naar kantoor.

De belangrijkste reden die vaak wordt genoemd om geen griepprik te nemen, is het argument dat men gezond is en daarom geen griep krijgt. Dit heeft echter niks met je gezondheid te maken. Iedereen krijgt wel eens griep. Mensen schatten het risico van anderen om besmet te raken hoger in dan hun eigen risico. Dit wordt versterkt door het feit dat er afgelopen jaar geen influenza is geweest. Mensen verwachten daardoor niet dat er dit jaar weer griep komt, terwijl de kans op een epidemie juist groter is. Marion Koopmans, professor virologie, heeft modelmatig uitgerekend dat de kans om influenza te krijgen komend jaar 10% hoger is, en voor kinderen zelfs 25% hoger.

Waarom nu een griepvaccinatie?

Als we nu een griepepidemie krijgen, voordat mensen daartegen gevaccineerd zijn, is de kans groot dat we weer richting lockdown gaan. Het is daarom belangrijk om de verspreiding van influenza goed te monitoren. Waar men in voorgaande jaren met een hoestje gerust naar het werk kwam, is dat tegenwoordig anders. Mensen komen niet meer werken als ze hoesten, waardoor het ziekteverzuim stijgt. Door je werknemers tegen griep te vaccineren, beperk je het ziekteverzuim.

Datum Webinar: dinsdag 12 oktober 2021
Door Omroep MAX Huisdokter en voorzitter Nederlandse Influenza Stichting, Ted van Essen