Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Er is een grote behoefte om weer samen te zijn. Het mag weer, en dat moeten we koesteren. Wel horen er veel meer procedures bij dan voorheen om er voor te zorgen dat we veilig samen kunnen komen. De juiste procedures zorgen niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor rust.

QR-code bezoekers

Een deel van de mensen is ondertussen gevaccineerd en heeft dus automatisch een QR-code. Voor de mensen die niet gevaccineerd zijn, heeft het deelnemen aan een evenement meer voeten in aarde. Niet-gevaccineerden die dit vanuit een overtuiging niet willen, hebben over het algemeen een lage motivatie om te testen. Er zijn echter ook personen die niet gevaccineerd kúnnen worden. Bijvoorbeeld door een auto-immuunziekte of een allergie. Onder hen is de motivatie om te testen vaak hoog is.

Struikelblokken CoronaCheck-app

Het scannen van QR-codes werkt goed om te verzekeren dat de deelnemers ook daadwerkelijk getest of gevaccineerd zijn. Wel zijn er een aantal struikelblokken tijdens het gebruik van de app. Zo is de CoronaCheck-app een Europese app. Mensen die van buiten Europa komen, kunnen hierdoor voor een nare verassing komen te staan. Zo is het Spoetnik-vaccin waar in sommige landen mee wordt gevaccineerd niet officieel goedgekeurd in Nederland, en zo’n QR-code werkt hier niet. Een QR-code staat dus niet altijd garant voor een groen scherm.

De regelgeving rondom de CoronaCheck-app is niet altijd duidelijk. Zo hoeft de crew van een evenement officieel geen QR-code te hebben, terwijl deze wel degelijk aanwezig zijn op het evenement. Daarnaast merk je in de praktijk dat het scannen van de QR-code goed werkt, maar dat de identiteitscheck er niet bij wordt uitgevoerd.

Snel schakelen

De regelgeving rondom COVID-19 wisselt regelmatig. Tijdens de voorbereiding van de Formule 1 in Zandvoort was dit ook het geval; op 13 augustus werd pas duidelijk dat het door mocht gaan en hoe het door mocht gaan.

Tips voor de organisatie

Een evenement organiseren kán, als er van tevoren goed wordt nagedacht hoe dit zo soepel mogelijk kan verlopen. Als werkgever kan het fijn zijn om het evenement op een openbare plek te doen. Hier is een QR-code namelijk wettelijk verplicht, wat je een stok achter de deur geeft om deze ook daadwerkelijk te checken. Op kantoor is dat minder helder.

Door de struikelblokken van de CoronaCheck-app en de enorme veranderlijkheid van regelgeving rondom COVID-19 is het fijn om een zekerheid achter de hand te hebben. Testen aan de deur is hiervoor de ideale oplossing. Als een QR-code niet werkt, een test minder lang geldig is dan verwacht of er op een andere manier een probleem ontstaat, is er meteen een oplossing. Men kan zich direct laten testen, en zo toch op een veilige manier deelnemen aan het evenement.

Datum Webinar: dinsdag 5 oktober 2021
Door Eventmanager Manou Derksen