Het aantal mensen dat zich ziek meldt op het werk is weer helemaal terug op het niveau van voor de coronacrisis. De verwachting is dat de aantallen oplopen en voor een griepgolf later dit jaar wordt gevreesd.
Uit cijfers van van ArboNed en HumanCapitalCare, waar ongeveer een miljoen werkenden onder vallen, bleek dat het aantal gewone ziekmeldingen de afgelopen anderhalf jaar vaak lager lag dan voor maart 2020, de start van de coronacrisis. Zo kregen ze in maart van dit jaar, toen er nog de lockdown was, maar 80 procent van het te verwachten aantal ziekmeldingen.
,,Opvallend is dat het aantal nu weer op normaal niveau zit’’, zegt woordvoerder Evelien Niëns. ,,Sinds maart vorig jaar zagen we alleen veel ziekmeldingen tijdens coronapieken.’’ Maar zo’n piek is er nu niet.
Nog nauwelijks meer griep
Wel zijn er veel mensen die verkouden zijn. Het aantal mensen dat nu al griep heeft, is wel nog vergelijkbaar met andere jaren, meldt onderzoeksinstituut Nivel dat de griepmeldingen bijhoudt die bij de huisartsen worden gedaan. Tot midden vorige week kwamen 14 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisartsen, en dat is nauwelijks meer dan in de rest van het jaar.
Infectiologen verwachten echter een stevige griepgolf dit jaar. ,,Standaard is dat na een zwak griepjaar er een sterk griepjaar komt’’, zegt hoogleraar infectieziekten Andreas Voss van het Nijmeegse Radboudumc. Eind vorig jaar en begin dit jaar kreeg amper iemand griep, vermoedelijk als gevolg van de coronamaatregelen waardoor het virus minder de kans kreeg zich te verspreiden.
Vrees voor oplopende coronacijfers
Maar als mensen geen griep krijgen, bouwen ze er ook geen immuniteit tegen op. Gevolg: meer mensen zijn vatbaar. ,,Dus het kan nog lastig worden in de zorg’’, zegt Voss. Ook omdat het aantal coronagevallen de komende tijd vermoedelijk op zal lopen. ,,Want mensen gaan nu meer naar binnen.’’ Mogelijk dat eind deze week de coronacijfers weer op gaan lopen, vreest hij.
Dit jaar worden opnieuw zo’n 6 miljoen mensen ingeënt tegen de griep. Dat gebeurt altijd vanaf eind oktober, maar deze week worden de eerste voorraden al bij huisartsen afgeleverd, meldt de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) dat de vaccins inkoopt en dit jaar enkele honderdduizenden meer vaccins denkt nodig te hebben. Het percentage mensen met zo’n indicatie die zich lieten vaccineren steeg de afgelopen vier jaar van 50 naar 54 procent, blijkt uit de jaarlijkse Monitor Vaccinatiegraad NPG (Nationaal Programma Grieppreventie) die het Nivel maandag presenteerde.
Bron: AD
Datum: 5 oktober 2021
Auteur: Eric Reijnen-Rutten