Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Om een overzichtelijk verslag te maken over het nut van testen, is informatie van verschillende artikelen gebruikt. Onderin de bronvermelding vindt u verwijzingen naar de artikelen die worden besproken.

Vanuit alle kanten hebben we lange tijd te horen gekregen dat het vaccin dé oplossing is om uit deze pandemie te komen. In mei vertelde Hans Kluge, het hoofd van WHO Europa, dat we met een vaccinatiegraad van 70% de pandemie achter ons zouden kunnen laten(1). Iedereen die zich wil laten vaccineren, kan zich dan ook laten vaccineren(2). Maar nu, vijf maanden na deze uitspraak, is Kluge een stuk pessimistischer over de rol van vaccins. Door de besmettelijkere varianten van het virus die zich verspreiden wordt het een stuk lastiger om groepsimmuniteit te bereiken. Volgens epidemiologen is het onrealistisch dat we groepsimmuniteit zullen bereiken met alleen de vaccins(1).

Alleen vaccinatie is onvoldoende

De vaccinatiegraad in Nederland is op dit moment 81,7%(3). Groepsbescherming kan optreden bij een vaccinatiegraad van 95%(4). Kwetsbare kinderen en volwassen die zich niet kunnen laten inenten, zijn nu dus nog niet goed genoeg beschermd. Daarnaast is het ook voor gevaccineerde mensen toch nog mogelijk om COVID-19 te krijgen(5). Symptomen zijn vaak milder als je gevaccineerd bent. Het is helaas wel zo dat het sterftegetal bij mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen hoog ligt, ook onder de gevaccineerden(5). Alleen vaccineren is dus blijkbaar niet genoeg.

Grip

Om grip te krijgen op COVID-19, moeten we meer strategieën toepassen dan alleen het vaccin. Eén van deze strategieën, is het blijven testen. In het begin van de crisis werd sterk de nadruk gelegd op het belang van testen. Nu mensen op veel plekken binnen komen met de CoronaCheck-app, hebben ze geen negatieve testuitslag nodig als ze zijn gevaccineerd. Je komt overal binnen, kuchend of niet. Het kan hierdoor zijn dat er mensen tussen lopen die toch het virus met zich meedragen(6). Vaccins beschermen maar voor zo’n 70 tot 90 procent tegen infectie. Ook als gevaccineerde mensen minder last hebben van een besmetting, kunnen ze het virus wel doorgeven(6). Testen blijft dus ondanks je vaccinatie van belang.

Actief testen

Uit onderzoek is gebleken dat in Canada de huidige hoeveelheid coronapatiënten verminderd had kunnen worden met 12%, als er elke 30 dagen op grote schaal asymptomatisch was getest. En als er elke 20 dagen getest werd, had de gehele derde coronagolf voorkomen kunnen worden(7). Het feit dat bepaalde mensen in Canada al gevaccineerd waren, is ook in deze cijfers meegenomen. Het actief blijven testen kan dus leiden tot een vermindering in het aantal besmettingen, ook na je vaccinatie.

Cijfers uit USA en UK

En niet alleen in Canada zou het testen een positief effect hebben; een onderzoek uit Amerika heeft zich ook gefocust op het gebruik van slim testen als een deel van de bevolking al gevaccineerd is. Met hun algoritme dat door middel van testen coronapatiënten opspoort, zou de hoeveelheid coronapatiënten verminderen met 30%. Dat betekent 10 miljoen minder besmettingen, en 150.000 minder sterfgevallen(8)! Ook hebben onderzoekers uit Londen geconcludeerd dat het asymptomatisch testen van risicogroepen de overdracht van het virus met 25 tot 33% kan verminderen(9).

Advies WHO en OMT

Het is dan ook geen verassing dat het WHO(10) én het OMT(7) adviseert om te blijven testen, onafhankelijk van je vaccinatiestatus. Zo kan je het virus op tijd detecteren en nieuwe besmettingen vermijden. Alleen door alert te blijven en de juiste keuzes te maken krijgen we COVID-19 onder controle.

Bronvermelding

(1) WHO: ‘Vaccins mogelijk niet genoeg om pandemie te beëindigen’ | Metro
(2) Aanpak coronavaccinatie in Nederland | Rijksoverheid
(3) Cijfers COVID-19 vaccinatieprogramma | RIVM
(4) Bij twijfel over vaccinatie | Rijksvaccinatieprogramma
(5) Risk factors and disease profile of post-vaccination SARS-CoV-2 infection in UK users of the COVID Symptom Study app: a prospective, community-based, nested, case-control study. | The Lancet Infectious Diseases
(6) Vijf coronawaarschuwingen van de experts die het kabinet in de wind slaat. | Volkskrant
(7) Large-scale frequent testing and tracing to supplement control of Covid-19 and vaccination rollout constrained by supply. | Infectious Disease Modelling
(8) Smart Testing with Vaccination: A Bandit Algorithm for Active Sampling for Managing COVID-19. | Medrxiv
(9) Role of testing in COVID-19 control. | Imperial College London
(10) Recommendations for national SARS-CoV-2 testing strategies and diagnostic capacities. | World Health Organization

Datum: 20 september 2021
Auteur: MediCorps