Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Commerciële bedrijven bieden werkgevers aan om al hun werknemers in één keer de griepprik te komen geven. Dan is er veel minder kans dat ze griepverschijnselen krijgen en hoeven ze minder vaak te worden getest op corona, is het idee. Dat kan werkgevers geld besparen, maar is de noodzaak er wel echt?

De bedrijven spelen in op de vrees voor een griepgolf dit najaar. Door alle maatregelen tegen corona had ook de griep nauwelijks kans om zich te verspreiden. Nu we binnenkort waarschijnlijk weer naar kantoor gaan kan dat ook tot een grotere verspreiding van de griep leiden.

De vraag naar vaccins is bij sommige bedrijven dan ook groot. “De griepvaccins die wij hebben besteld zijn al voor het grootste deel gereserveerd door onze klanten”, zegt Albert Akkermans, directeur van Medicorps, een organisatie gespecialiseerd in coronatesten en griepvaccins voor bedrijven.

Griepvaccin voor werknemers die niet tot risicogroep behoren
Dit jaar heeft Medicorps beduidend meer griepvaccins besteld dan vorig jaar, “Meer dan het dubbele, het gaat om tienduizenden vaccins”, zegt Akkermans. Daarbij moet wel worden gezegd dat het bedrijf pas sinds vorig voorjaar bestaat.

De klanten van Medicorps zijn bedrijven die hun medewerkers uit voorzorg een griepvaccin willen aanbieden. Het gaat daarbij niet om mensen die tot een risicogroep behoren, zoals 60-plussers of mensen met een onderliggende ziekte die een grotere kans lopen om ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden.

Corona of griep?
Er is volgens Akkermans veel voor te zeggen dat werkgevers aan medewerkers die niet tot de risicogroep behoren toch een griepprik aanbieden. De verschijnselen die je hebt bij griep lijken immers veel op die van corona. En als je denkt dat je corona hebt, dan is het medische advies om je te laten testen.

En dat kost tijd, plus dat er contactonderzoek moet worden gedaan: met welke collega’s is een werknemer op minder dan 1,5 meter afstand geweest? Die medewerkers moeten ook een test gaan doen en op de uitslag daarvan moet je wachten.

“En voor je het weet moet je een hele afdeling naar huis sturen en valt een deel van de productie stil”, aldus Akkermans. Vooral bij productieafdelingen speelt dit, zij hebben niet de keuze om thuis te werken, zegt hij.

Ook van griep (niet te verwarren met een verkoudheid) kun je overigens flink last hebben. Het kan één tot drie weken duren voordat je weer volledig bent hersteld.

Meer griepvaccins ingekocht
In de maanden oktober tot en met december, waarin het griepvaccin wordt gegeven, zal het zetten van zo’n vaccin de helft van de omzet worden van Medicorps, denkt Akkermans. Nu wordt het overgrote deel van de omzet nog behaald met het preventief testen van werknemers van bedrijven op corona.

Als een medewerker een griepprik heeft gekregen, dan is de kans dat deze griep krijgt een stuk minder en is dus de kans dat er moet worden getest op corona ook een stuk kleiner, is de gedachte. “Bereid je voor op de griepgolf die gaat komen”, aldus Akkermans.

‘Niet onnodig hypen’
Maar niet iedereen denkt dat we ons moeten instellen op veel griepbesmettingen. Afstand bewaren en handen wassen, maatregelen die genomen zijn in de strijd tegen corona, zijn ook een enorme rem op griep, zegt Bas Tomassen, directievoorzitter bij Zorg van de Zaak, een landelijke bedrijfszorgorganisatie die werkgevers adviseert over onder meer verzuim en preventie.

“We moeten oppassen dat we niet onnodig gaan hypen”, vindt hij. Tomassen ziet geen relevante wijziging in de vraag naar griepvaccinatie.

Afgelopen winter nauwelijks griep
“Het hangt ervan af of de maatregelen tegen corona zullen worden opgeheven en niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld, of er meer griepgevallen zullen komen”, zegt Adam Meijer, viroloog bij het RIVM.

Door coronamaatregelen waren er afgelopen winter bij ons en nu ook op het zuidelijk halfrond waar het de afgelopen maanden winter en dus traditioneel griepseizoen was nauwelijks griepgevallen, zegt hij.

‘Minder coronamaatregelen, dan meer griep’
Maar als de coronamaatregelen helemaal worden opgeheven, dan zal er zeker een griepepidemie komen, denkt Meijer. Zijn Britse collega’s hebben volgens hem berekend dat het aantal gevallen dan twee keer zo hoog kan zijn dan in de jaren vóór corona normaal was.

“Je moet dan denken aan een scenario van de winter van 2017/2018, toen er een redelijk ernstige griepepidemie was en er ook meer mensen door griep overleden”, aldus Meijer.

Gemiddeld krijgen mensen eens in de vijf tot tien jaar griep. Als je dat nog niet zolang geleden hebt gehad, dan ben je redelijk goed beschermd tegen een nieuwe infectie, zegt hij. “Maar nu is er anderhalf jaar geen griep geweest, dus het aantal mensen dat vatbaarder is voor griep is ook groter.”

Bron: RTL Nieuws
Datum: 10 september 2021