Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Terwijl het dagelijkse leven opengaat en men terug komt van welverdiende vakanties, is het COVID-19 virus nog steeds niet weg. Veel mensen die hebben deelgenomen aan het nationale COVID-19-vaccinatieprogramma zien het niet als noodzaak om zichzelf te testen. En toch testen we. Maar waarom? Albert Akkermans CEO van MediCorps legt uit waarom testen op COVID-19 nog lange tijd van vitaal belang zal zijn.

Vaccins beschermen niet tegen alle SARS-CoV-2-mutaties

Virussen veranderen voortdurend. Sommige komen tevoorschijn, om vervolgens weer te verdwijnen. En sommige duiken op en blijven bestaan. Over de hele wereld zijn dan ook meerdere COVID-19-varianten gedocumenteerd; denk aan Alfa (Britse variant), BETA (Zuid-Afrikaanse variant), GAMMA, DELTA, LAMBDA.

Veel deskundigen op het gebied van infectieziekten verwachten dat het virus (en zijn variante nakomelingen) over de hele wereld zal blijven circuleren, met uitbraken in bepaalde gebieden of seizoensgolven, zoals we zien bij griep of RSV. En daar hebben we een test voor.
Het hebben van toegankelijke, snelle tests is van cruciaal belang om nieuwe uitbraken op te sporen, met name voor gemeenschappen die al het zwaarst zijn getroffen en waar de toegankelijkheid van vaccins mogelijk beperkt is.

Vaccinatiegraad wereldwijd niet 100%

Volgens de vaccintracker van het RIVM is in augustus 2021 61,8% van de Nederlandse bevolking volledig gevaccineerd. En voor andere delen van de wereld is dit 24,5%. Daarbij heeft slechts 1,4% van de mensen in lage-inkomenslanden ten minste één dosis gekregen.

Dit laat meer open grond voor COVID-varianten om te migreren naarmate het reizen wordt hervat. Conclusie is dan ook dat eind 2021 de vaccinatiegraad over de hele wereld niet 100% zal zijn.

Voor degenen die niet zijn gevaccineerd, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie dat temperatuurscreening alleen niet effectief is om de verspreiding te stoppen, omdat mensen mogelijk niet vroeg in de infectie koortsig zijn. Dat maakt snel testen des te belangrijker.

De slechte combinatie van COVID-varianten met aarzeling over vaccins heeft gezondheidsexperts pessimistisch gemaakt dat de wereld groepsimmuniteit zal bereiken. Hoewel het erop lijkt dat vaccins bescherming bieden aan de gevaccineerden is er nog geen uitsluiting dat het voorkomt dat ze het virus naar anderen verspreiden.

Kortom: we zijn op reis

De mantra van infectieziekte-experts is al lang: geen enkele maatregel zal het virus stoppen. De strijd tegen COVID-19 zal worden gewonnen door vele kleinere veldslagen: handen wassen, sociale afstand, maskers dragen, testen en vaccins.

Om deze redenen gaat testen ook nergens heen. Zolang COVID-19 in de wereld is, zullen testen dat ook zijn.

Datum: 23 augustus 2021
Auteur: MediCorps