Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Het percentage Long-COVID patiënten groeit exponentieel zowel onder jongeren als ouderen. Long-COVID heeft grote impact op alle niveaus van functioneren: zowel privé als zakelijk. Voor werknemer en werkgever een lastige kwestie.

Kan een werknemer een werkgever aansprakelijk stellen bij het vermoeden van een COVID-besmetting op de werkvloer? Werkgevers worstelen op dit moment met dit vraagstuk. We kennen voorbeelden uit Engeland en de VS waar deze kwestie tot een rechtszaak en boete doening heeft geleid.

Juridisch gezien moet een zieke werknemer een causaal verband kunnen aantonen tussen de COVID-besmetting en de werkplek. Dit zal doorgaans niet zo makkelijk zijn, nu een werknemer in theorie overal besmet kan raken (thuis, supermarkt, sportschool, etc.). Maar stel er is sprake van een grote corona uitbraak op de werkvloer, dan is het aan de werkgever om te bewijzen dat het causale verband er niet is en de besmetting (met daaruit voortvloeiend letsel) dus niet op de werkvloer heeft plaatsgevonden. Mocht de werkgever geen of amper maatregelen hebben getroffen om de kans op besmetting te voorkomen, dan is de werkgever tekort geschoten in de zorgplicht jegens de werknemer. Rechters zullen een werkgever niet zomaar aansprakelijk stellen, de werkgever moet het dan wel heel bont gemaakt hebben. Bovendien zal ook meewegen of de werknemer zich heeft laten vaccineren. Voor zover wij weten zijn er in Nederland nog geen uitspraken van rechters over deze aansprakelijkheid kwestie bekend.

Wat kan een werkgever doen om het risico op aansprakelijkheid bij letselschade in het geval van Long-COVID te verkleinen?

5 stappen:

Preventief testen ter beschikking stellen

  • 1,5 meter afstand houden tussen de werkplekken en ‘traffic’ reguleren
  • Verplicht dragen van een mondkapje
  • Ventileren
  • Het stimuleren van COVID vaccinatie

Datum Webinar: 27 juli 2021
Door CEO Albert Akkermans van MediCorps