Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Als er één ding is dat deze tijd mij leert, dan is het flexibel zijn en meebewegen. Sinds augustus 2020 werk ik bij MediCorps, een bedrijf dat testen uitvoert bij haar klanten. Geen vaste locatie, maar mobiel, waar de klant dat wil.

Ik zag van dichtbij hoe productiebedrijven die iedereen live aan het werk moesten hebben, daarin continu schakelden om het toch veilig te houden. Live werken omdat er deuren, schepen, spijkerbroeken gemaakt moeten worden. Voor deze groep is er niet veel veranderd.

Events en terug naar kantoor

Nu de ‘terug naar kantoor’-groep langzaamaan op gang kwam, spelen ‘events’ in deze opbouw een wezenlijke rol. Teams die lange tijd elkaar niet live ontmoet hebben, zagen elkaar weer!

Voor de evenementenbranche goed nieuws! Maar er is wel het nodige gebeurd waardoor bij opdrachtgevers vele lastige afwegingen gemaakt worden:

  • hoe ga ik om met medewerkers die live helemaal niet zien zitten?
  • wat is de vaccinatiegraad
  • en welke bescherming biedt dat nou eigenlijk?
  • ik mag niet vragen of een medewerker gevaccineerd is, hoe houd ik het nu veilig op de werkvloer
  • ga ik testen op kantoor etc etc.

Risico mijden

Kiezen voor de veilige weg, blijkt dan een veelvoorkomende reactie: we gaan allemaal weer thuiswerken. En dan gaan er dingen kapot: het duurt nu al te lang dat teamleden elkaar niet live ontmoeten. De bedrijfscultuur brokkelt af.

‘Wat kan wel’ – expert

Dus live is een hoogstnoodzakelijke luxe. Ik denk dat het voor eventmanagers een nieuw onderdeel van deskundigheid is, om uit te leggen wat wél kan en hoe dat veilig kan. We hoeven geen viroloog te worden (hoewel het soms wel lijkt dat we er daar al 17 miljoen van hebben in ons land), maar moeten wel kennis opdoen over maatregelen en technieken die live mogelijk maken. Wij hebben als medische partner van events deze kennis ingebracht en nauw samengewerkt met eventteams, crowd control, gemeenten. Het vraagt een stap extra van eventmanagers, maar als we een ding met elkaar bewezen hebben, is dat wij dat kunnen!

Een voorbeeld van een nieuwe techniek die erg van pas komt bij de organisatie van events is de Biometrie Scanner. Deze tool scant het gezicht op de bottenstructuur en herkent of de desbetreffende persoon ‘safe’ is. Dan wel door recente testresultaten, volledige vaccinatie of herstel na corona. Deze data zijn gekoppeld. De bezoeker van een event houdt zijn of haar gezicht voor een tablet en het scherm herkent het gezicht. Wanneer de bezoeker ‘safe’ is kan hij of zij direct doorlopen wat zorgt voor een snelle doorstroming.

Ik denk dat het ‘nieuwe normaal’ is: de positiviteit, slagkracht die wij als eventmanagers altijd hebben gehad, verrijken met kennis en deskundigheid over ‘veilige events’ organiseren! En zo opdrachtgevers helpen door te laten zien dat er heel veel mogelijk is!