Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
BlogNieuws

Webinar: Hoe is de werking van de vaccins tegen de Delta en Lambda variant?

By 17 juli 2021oktober 18th, 2022No Comments

Presentatie door: Robert van den Bogaard – Medisch Directeur MediCorps

Beknopte samenvatting webinar:

De Delta variant is zich snel aan het verspreiden. Hoe zorgelijk is dit? Is het hebben van een hoog percentage aan positieve testen maatschappij ontwrichtend? En wat betekent dit voor uw organisatie? Naast het ongemak van de quarantaineplicht, weten we inmiddels dat 2 weken na de stijging van het aantal positieve testen de ziekenhuisopnames oplopen. Weer een week later zien we deze stijgende trend terug in het aantal IC opnames. Kanttekening is dat het grootste aantal besmettingen bij jongeren plaatsvindt. Zij zijn minder besmettelijk dan ouderen, hoewel de mate van besmettelijkheid weer afhankelijk is van het type variant waarmee ze besmet zijn.

Covid-19 varianten en mutaties

Als het virus zich gaat vermenigvuldigen kunnen er kleine veranderingen in de eiwitten optreden met meestal weinig gevolgen. Inmiddels zijn er duizenden mutaties bekend. Met name de alfa- (Britse) en bèta- (Zuid-Afrikaanse) variant baren zorgen, omdat de eiwitten van deze virusvarianten zich beter lijken te hechten aan menselijke cellen. Het is nog niet voor alle mogelijke varianten bekend hoe goed de verschillende vaccins  beschermen. De bescherming tegen de Britse variant lijkt goed. Voor de Zuid-Afrikaanse variant wordt dit nog onderzocht.

Antistoffen zin en onzin van een bepaling

10 dagen na besmetting of vaccineren start het lichaam met het aanmaken van antistoffen. Het beste meetmoment is na 14 dagen, het lichaam bevat dan de grootste   hoeveelheid antistoffen. Na verloop van tijd neemt deze hoeveelheid ook weer af. Er zijn veel verschillende type antistoffen. Aan het type antistof dat wordt gemeten is af te leiden wanneer de besmetting, of vaccinatie, ongeveer heeft plaatsgevonden. Antistoffen worden via een bloedtest gemeten, ofwel via een buisje ofwel via een vingerprik. Lastig met deze test is dat er nog geen Europese norm bestaat voor de drempelwaarde. Als de uitslag boven de drempelwaarde komt mogen we ervan uitgaan dat deze persoon beschermd is. Elk laboratorium hanteert nu nog zijn eigen norm qua drempelwaarde.

MediCorps gaat intern een pilot doen met antistoffentest cPASS. Deze test is goedgekeurd door de FDA in de US (Food Drug Administration). De bevindingen van deze try out zal MediCorps delen.

Vaccins in NL

In Nederland zijn 4 goedgekeurde vaccins beschikbaar, namelijk Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen. De laatste 2 vaccins zijn uit de gratie geraakt. Zo is er bij het Janssen vaccin een grote denkfout gemaakt door het kabinet. Omdat het lichaam pas na 10 dagen antistoffen aanmaakt had direct dansen met Janssen nooit mogen gebeuren.