Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

‘Combinatie van Astrazena en Pfizer leidt tot sterkere afweerreactie’

By 8 juni 2021No Comments

08-06-2021
Onderzoekers van de universiteit van het Duitse Saarland stellen dat mensen die na een eerste vaccinatie met AstraZeneca een tweede prik met Pfizer/BioNTech krijgen een sterkere afweer ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca. De afweerreactie in het lichaam is zelfs nog iets beter dan wanneer iemand twee prikken van Pfizer krijgt, schrijven de wetenschappers in een voorlopige publicatie.

Voor het onderzoek werden 250 mensen gevolgd, waarbij tussen de eerste en tweede prik negen tot twaalf weken zat. Sommigen kregen alleen AstraZeneca, anderen de combinatie. Er werd gekeken naar de hoeveelheid antistoffen bij de proefpersonen en naar de sterkte van de zogenoemde neutraliserende antistoffen, die vertellen hoe goed de antilichamen hun werk doen en voorkomen dat het virus de cellen binnendringt.

Bij een dubbele dosis Pfizer zaten er tien keer zoveel antistoffen in het bloed dan na twee prikken met AstraZeneca. De combinatie gaf een nog beter resultaat dan een dubbele prik met Pfizer. Een dubbele Pfizer-prik of de combinatie van AstraZeneca en Pfizer zorgt voor een sterkere reactie van de T-cellen, die helpen bij de aanmaak van antistoffen en een ernstig ziekteverloop voorkomen. De Nederlandse Gezondheidsraad werkt nog aan een advies over het combineren van vaccins.