Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
BlogNieuws

Webinar Test- en Vaccinatiebewijzen – 18 mei

By 20 mei 2021No Comments

We zitten nog altijd midden in de Covid-19 crisis, maar we zijn ook op zoek naar mogelijkheden voor meer vrijheid. Test- en vaccinatiebewijzen gaan hier belangrijke rollen in spelen.
In dit webinar worden de verschillende mogelijkheden besproken die in Nederland en de EU momenteel in een ver gevorderd stadium uitgewerkt zijn. Ook wordt gekeken wat MediCorps nu al voor u kan betekenen.

Elk land heeft zijn eigen regels
Sommige landen verplichten een negatief sneltestbewijs, anderen een pcr-test. Sommige landen zijn rood, andere geel of groen. Geen manier om Europe te openen.
Als er dan gekeken wordt hoe de ‘wereld’ te openen, wordt er hard gewerkt aan de corona check app. Daarnaast vindt er een wetswijziging plaats. Op 25 mei wordt deze besproken in de eerste kamer, tweede kamer is deze al gepasseerd. Zodra dit akkoord is, is dit binnen een paar dagen werkbaar.

Nederland: Corona Check app
Bij de Corona Check app staat privacy hoog in het vaandel. Bij deze app zie je bijna geen persoonsgegevens, alleen het groene testbewijs en bijvoorbeeld de voorletter van de naam + geboortedatum. Deze app werkt met een QR code.

Europa: Covid-19 EU Pas
In maart is een wet aangenomen om tot een Covid-19 paspoort te komen. Hiermee kan je de gegevens downloaden van het test/vaccinatie/herstelbewijs en deze kan je tonen bij de (luchthaven)balie. Belangrijk om te weten dat zichtbaar is dat het bewijs geldig is, maar niet welke methode is afgenomen (vaccinatie/test/herstel). Dit in verband met privacy gevoeligheid.

Hoe werkt het EU Covid-19 certificaat
1. QR code met een digitale handtekening (door gekwalificeerde instellingen)
2. Controle van het certificaat
3. Instellingen die certificaten afgeven hebben een eigen digitale handtekeningsleutel
4. EU Zorgt ervoor dat er een uniforme manier is van scannen, hierdoor universeel door Europa reizen.

Ambitie
Om 21 juni goedkeuring in de EU, dan hebben landen nog de tijd nodig om het operationeel te maken. Begin juli/midden juli hopelijk daardoor reizen door Europa.

Waar werkt MediCorps aan?
MediCorps werkt momenteel aan het aansluitingstraject met de Corona Check. Bij de Corona Check app wordt een handtekening van de overheid toegevoegd welke als handtekeningsleutel geldt. Hierdoor is het testcertificaat dat MediCorps momenteel levert, binnenkort goedgekeurd door Nederland (VWS) en later ook door Europa. Een landsleutel moet meegeleverd worden met het testresultaat.