Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Webinar vaccinatie- en testbewijzen

By 31 maart 2021No Comments

Webinar 30 maart met:
Bart van Velthoven – MediCorps


Bart van Velthoven is bij MediCorps betrokken bij de privacy en technologische ontwikkelingen. Hij is veel bezig met de digitale test-/ en vaccinatie bewijzen.

Als MediCorps kijken wij hoe een bedrijf veilig kan blijven, door bijvoorbeeld test strategieën en vaccineren. Wij willen mensen veilig kunnen laten werken en reizen.

Er zijn op dit moment een aantal vormen van certificaten:

  • Formulier travel certificaat | Deze voldoet aan de standaarden
  • Vaccinatiebewijs | Dit is een papieren versie
  • Het gele boekje

Maar wij willen reizen, uitwisselen en het buitenlands verkeer weer op gang krijgen. En dat geeft ook wel aan dat de papieren versies het niet gaan halen. Recent was er ook al in nieuws dat er vervalsingen te koop zijn. Wij worden ook regelmatig gebeld voor een controle. Dit is dus eigenlijk geen manier om de wereld weer goed gecontroleerd open te krijgen.

Testbewijzen als toegangsbewijs

We hebben grote ambities in Nederland. De CER wil de samenleving weer open krijgen met testbewijzen als toegangsbewijs. Er zijn ambities om met vaccinbewijzen het maatschappelijk leven weer open te krijgen, ook internationaal. En de EU heeft een standaard geïntroduceerd om europees te kunnen reizen met een vaccin-, test- of antistoffencertificaat.

Wat gebeurd er nu in Nederland en de EU? In sommige landen zijn ze namelijk al verder. Israel bijvoorbeeld, die hebben zeggen; gevaccineerd? Dan download je je vaccinbewijs en daarmee krijg je toegang. Er zit dan een boete van 1750 euro aan als je misbruik maakt van de regeling.

In Nederland is deze maand de CoronaChecker door VWS aangekondigd. Tegelijkertijd met de teststrategie van de overheid, om zo de sociale sector te openen. Dat zit allemaal nog in proeffases.

Fieldlabs

De fieldlabs zijn daar een voorbeeld van. Hier wordt gebruik gemaakt van een methode waarbij er een check wordt uitgevoerd met testresultaten die op de telefoon worden getoond. Daar hoort een QR code bij, op het moment dat je toegang krijgt. En VWS controleert de geboorte datum met de datum op het ID bewijs van de persoon. Maar dat kost best wat tijd voordat je één persoon hebt gecontroleerd.

Parallel daaraan loopt wetgeving. Die zal, om dit toe te kunnen passen, aangepast moeten worden. Dat wordt de komende weken behandeld.

Unlock en Peopleflows

Dan hebben wij in Nederland nog Unlock, een checker die werkt met foto identiteit. Je kan de foto op het ID checken zonder opslag van de foto, in combinatie met de testuitslag. Daarnaast heb je PeopleFlows, een terminal die gebruik maakt van gezichtsherkenning. Dan wordt er een berekening van de kenmerken van jouw gezicht gemaakt die wordt gecontroleerd met data op een centrale plek waar de resultaten beschikbaar zijn. Hiermee heb je een hoge doorstroom. Verder is er nu in Europa een standaard vrij gegeven voor een Europees groen certificaat. De EU heeft daar grote ambitie mee om dit in de zomer beschikbaar te maken om reizen mogelijk te maken.

Als je nou naar al die oplossingen kijkt, dan moeten we die eigenlijk meten tegen een aantal assen.

Privacy impact, eigenlijk willen we die koppelen aan de ID van de persoon.
Echter hoe verder je daar mee gaat, hoe meer veiligheid je daarbij nodig hebt.

Daaronder Security, de veiligheid van het systeem.

Dus als je voor een optimaal resultaat wilt gaan, zo snel mogelijk, dan wil je kiezen voor gezichtsherkenning. Maar dan is de privacy impact erg groot, en dus ook de hoeveelheid maatregelen die genomen moeten worden. Voordeel is dat je wel snelheid kan bereiken.

Links onderin is het nog enorm bewerkelijk. Dat kost veel tijd. Zoals bijvoorbeeld het papieren certificaat.

Je hebt dan nog de slimme QR oplossingen, waarmee je eigenlijk een digitaal lijstje hebt. Hier is zeer weinig koppeling met een ID, en dus ook weinig veiligheid. Dit is gemakkelijk te frauderen.

Daarnaast heb je ook een slimme QR code inclusief foto controle, dat is de Unlock oplossing. Voordeel is de snelheid, deze wordt gebruikt in bijvoorbeeld de fieldlabs.

Snelheid per persoon

Als je dan gaat kijken naar de snelheden, wat voorbeelden.

  • Een papieren certificaat in combinatie met een ID bewijs = zo’n 30 seconden per persoon
  • QR codes = zo’n 20 seconden
  • QR codes met foto = zo’n 10 seconden
  • Gezichtsherkenning = rond de 1 seconden

Dus je ziet een afweging van type oplossingen, en oplossingen van allerlei soorten. Het is goed om voor jezelf te bepalen: wat voor oplossing is het en wat biedt het? Want als je bijvoorbeeld Europese ambitie hebt, dan moet je iets hebben dat ondersteunt dat je internationaal kan reizen.

Hier nog een overzicht waarbij een aantal aspecten opgenomen zijn. Je ziet dat groeien van eenvoudig links boven tot uitgebreid rechts. Zo zie je dat als identity toe neemt, en security toeneemt dat snelheid dan ook toeneemt.

Wij van MediCorps vinden het belangrijk om te zorgen dat we met oplossingen voorop lopen. Dus wij zijn druk in overleg met partijen als Unlock en Peopleflows (bij de blauwe pijlen). Daar gaan we pilots mee draaien. En daar hebben we ook kennis in betrokken om ook de standaarden internationaal te volgen. We proberen op die manier met oplossingen te komen. Aan onze klanten te laten zien dat er al mogelijkheden zijn.

Wij geloven er in dat je met goede controles en bewijzen het bedrijf veilig kan openen. Dat je alleen kans van slagen hebt als je er niet 6 apps voor nodig hebt, dat je daar een goede gestandaardiseerde oplossing voor hebt. En dat we vanaf juli met digitaal test- en/of vaccinatiebewijs weer met vakantie kunnen.