Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Subsidieregeling VWS voor preventief sneltesten bij (productie)bedrijven en kantoren

By 30 maart 2021No Comments

Webinar 23 maart met:
Albert Akkermans – CEO MediCorps
Hayke Veldman – woordvoerder Zorg voor VVD


Dit webinar is van 23 maart 2021. | De regeling is ingegaan per 25 maart 2021. Lees hier meer over de regeling.Links: Hayke Veldman – woordvoerder Zorg voor VVD | Rechts: Albert Akkermans – CEO MediCorps

Sinds 26 maart is er een nieuwe regeling die werkgevers financieel ondersteunt om hun werknemers zonder klachten preventief en frequent te testen onder medisch toezicht. In dit webinar wordt uitgelegd hoe MediCorps ervoor zorgt dat dit binnen uw (productie)bedrijf geregeld wordt.


het preventief testen is een van de routes die we moeten bewandelen om niet alleen een veilige werkplek te kunnen bieden, maar ook dat we weer meer kunnen doen in onze samenleving

Op 1 april bestaat MediCorps 1 jaar. Dat betekent dat we alweer een jaar bezig zijn met deze pandemie onder controle te krijgen. Vorig jaar rond deze tijd ontstond het idee om op corona te gaan testen, en nu, een jaar verder, zijn we dat nog steeds aan het doen. De vraag is dus; krijgen we dat onder controle op korte of lange termijn? De vaccins zijn maar één onderdeel van de puzzel, wij hopen dat we onderdeel van dit traject kunnen uitmaken.

Hoe vaker je test, hoe eerder je tot detectie komt van iemand die het coronavirus draagt, en hoe beter je dit kan indammen. Dat was vorig jaar nog niet de gedachten. Vorig jaar was de gedachte; kunnen we mensen die luchtwegklachten hebben testen op corona. Dat kon toen eigenlijk nauwelijks nog. Daarom zijn we toen ook begonnen met een aantal ziekenhuislaboratoria waar wij contracten mee hebben afgesloten zodat we versnelt PCR testen konden doen. Gelukkig zijn afgelopen najaar de sneltesten gekomen.

Er is ondertussen veel veranderd. Iedereen verlangt terug naar ons leven vóór de lockdown. Dat zal zomaar niet gebeuren, want we zullen alert moeten blijven. De politiek heeft gelukkig wel een aantal dingen opgepakt, één daarvan is het testen van mensen die klachten hebben én het testen van mensen die een melding hebben gekregen via de Corona-app.

Vandaag is Hayke Veldman aanwezig in dit webinar om ons een inzicht te geven vanuit de politieke kant en de processen die daar allemaal lopen.

Een uitbraak op de werkvloer wil je ten alle tijden voorkomen. Als werkgever, maar ook als werknemer, want ook als werknemer voel je je ongemakkelijk als je weet dat er mensen in je ploeg rondlopen die mogelijk besmettelijk zijn.

Met klachten – vergoeding

Het is goed dat de regels omtrent preventief testen zijn versoepelt en dat daar ook een vergoeding vanuit de overheid voor is. Op dit moment kunnen werkgevers werknemers met klachten laten testen en krijgen zij daar een vergoeding van 61,06 voor. Daarmee wordt in feite ook het argument om het niet te doen omtrent kosten weggenomen. Wij kunnen als bedrijf tot 31 juli 2021 (zoals tot nu toe aangekondigd), afgenomen testen blijven declareren.

Wij vroegen ons af, wanneer gaat dit gebeuren voor preventief testen. In Duitsland bijvoorbeeld ligt er een voorstel om 2x in de week preventief te testen bij bedrijven die productievestigingen hebben.

 

“Komt het voorstel, zoals het nu in Duitsland ligt, ook naar Nederland?”

Hayke Veldman:
Ik zou graag willen dat we al een aantal stappen verder waren. Maar ik moet constateren dat we dat helaas niet zijn. Dit is wel verklaarbaar. De verklaring is namelijk dat het virus een infectie ziekte is, en je je dan aan allerlei wetten en regels verbonden bent. In dit geval Volksgezondheid, Type A dus: infectie. En dat betekent dat bij elke opsporing een melding moet gemaakt worden aan de minister. Dit zorgt er voor dat we nu vooral opsporing doen. En dat met allerlei randvoorwaarden én het moet altijd bij een BIG geregistreerde arts. En hier past eigenlijk het preventief testen niet bij. Dat is waar we de afgelopen maanden tegenaan lopen. Dat de wetgeving niet past bij datgene dat we willen, namelijk preventief testen, om besmetting uit te sluiten. Zodat een werkgever die mensen over de vloer heeft, zoals productiewerk, je een situatie hebt waar je een veilige werkplek hebt waar preventief getest wordt om besmettingen uit te sluiten. Eigenlijk zoals dit nu dagelijks gebeurt bij MediCorps zelf. Dat zijn we nog niet gewent, en moet dus van ver komen. Maar de wens is wel om zo snel mogelijk te regelen dat dat kan. Ik ben blij dat er nu aangekondigd is dat de regeling uitgebreid kan worden, zodat ook mensen zonder klachten getest kunnen worden. Ik vind dat dat nog wat schuurt. Want als we nog verder gaan, dan kijken we naar onze oosterburen waar de zelftesten al in de Lidl liggen, waar je gewoon thuis kan testen. Dan is er ook geen medisch toezicht.

Wat ik graag zou willen is dat een werkgever een veilige werkplek kan bieden voor zowel werknemers als bezoekers, dus ook events. Dat preventief getest kan worden, om uit te sluiten dat er een besmetting is. Ook dat zou volgens mij zonder medisch toezicht moeten kunnen, omdat het gaat om het uitsluiten van een besmetting en niet het opsporen van een besmetting. Dus kort gezegd: we hadden al een stap verder zijn, en ik hoop dat we die nu snel kunnen maken.

Wat ik graag zou willen is dat een werkgever een veilige werkplek kan bieden voor zowel werknemers als bezoekers

 

“Waar hangt dit dan nog op?”

Ik denk dat het een combinatie is van factoren. Ik denk dat het aan de ene kant te maken heeft met wat ik net zei. Dat we gewend zijn om op basis van opsporen te testen. En daarmee hebben we te maken met wet en regelgeving. Vergelijk het maar met als er ergens een Tuberculose uitbraak is. Daar wil je dan controle op hebben dus dan zit je aan de verplichting dat je test om op te sporen en als er een besmetting gevonden wordt dat daar ook meldplicht bij is van de arts die het op spoort. Dat gaat ook altijd wel goed. De GGD kan dan goed bron en contact onderzoek doen, er is dan een centrale meldplicht, en dan heb je zicht op de verspreiding.

In de huidige pandemie werken die regels niet. En hadden ze wel gewerkt, als het kort durend was geweest. Maar we zitten al een jaar na de eerste besmetting in Nederland, en we zitten nu op slot. Je ziet ook dat voor sommige sectoren dat niet kan, waar je op locatie moet zijn. We zien ook dat de samenleving genoeg heeft, en dingen wil gaan doen.

De 2e oorzaak is dat er in het najaar er tegen aan gelopen werd, dat een aantal van de PCR tests minder of niet betrouwbaar waren. Dat is nu wel weer anders. En er kwamen daardoor kritische opmerkingen uit het vak, omdat met 90% betrouwbaarheid je toch een risico van 10% loopt. Ik snap die reactie, maar ik denk zelf niet getest is nog steeds 90% betrouwbaarheid minder.

De risico afweging is dus heel gefocust op betrouwbaarheid. Dat helpt allemaal niet mee om snel meters te maken.

Mijn hoop is dat de sneltesten steeds betrouwbaarder worden en dat zowel bij het ministerie als bij het OMT de blik breder wordt, dat we niet alleen te maken hebben met het bestrijden van een infectie ziekte, maar ook het functioneren van de samenleving. En dat vraagt om het openstellen van sectoren en zorgen dat mensen veilig naar werk kunnen, en dat de veiligheid als werkgever gecreëerd wordt.

 

“Wanneer denk je dat preventief testen voor werkgevers voor handen komt?”

De aankondiging van de regeling staat nu sinds 16 maart online. Ik heb begrepen dat de regeling deze week gepubliceerd gaat worden. Over het breder uitrollen van de zelftesten, daar ben ik wat terughoudend in, in de zin dat we in het najaar er met de minister over gesproken hebben. Toen was de doelstelling dat het eind 2020 of begin 2021 wel geregeld zou moeten zijn. Nou dat was het niet.

De laatste signalen die ik heb begrepen van het ministerie is dat het eind april zou moeten worden. Ik hoop dat dat gaat lukken. Ik verbaas me er over dat we hier in Nederland allemaal toe in staat zijn, terwijl onze oosterburen het gewoon in de schappen hebben liggen, en mensen zichzelf thuis kunnen testen. Maar dit is inderdaad een van de aandachtspunten die nog open liggen.

 

“Wat denk je dat werkgevers hier mee kunnen?”

Op moment dat het goed gekeurd is, dan kan een werkgever preventief gaan testen. En dat is wel een stap, omdat daar eerder uberhaupt niet over gesproken werd. Alles was gericht op alleen testen met klachten. Ik denk dat de GGD nog steeds alleen de teststraten etc. zal gebruiken voor mensen met klachten. Dat snap ik wel vanuit de rol die de GGD heeft, ik snap het niet vanuit de capaciteit die de GGD heeft, waarbij nu veel beschikbaarheid is die nu niet gebruikt wordt. Dat vind ik jammer, omdat werkgevers er om zitten te springen.

Er zijn meer mogelijkheden, ook MediCorps biedt die mogelijkheid. Maar het preventief testen is een van de routes die we moeten bewandelen om niet alleen een veilige werkplek te kunnen bieden, maar ook dat we weer meer kunnen doen in onze samenleving dan we de afgelopen maanden konden doen.


Meer weten over preventief testen en de subsidieregeling? Neem contact met ons op:
T: +31 (0)85 067 00 00
E: contact@medicorps.nl