Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Corona Expertise Centrum uitgelegd – m.m.v. CEO MediCorps – Albert Akkermans

By 11 maart 2021No Comments

Medisch Update Corona – week 9
Verslag Zoom sessie
m.m.v. CEO MediCorps – Albert Akkermans


In het kort

Albert Akkermans is een expert op dit gebied, maar in Nederland is tegenwoordig bijna iedereen expert. Iedereen weet er wel wat van, de een wat meer dan de ander. Door de situatie kan dit niet op feestjes gedeeld worden, maar als de economie weer open kan en als we weer bij elkaar mogen dan heeft iedereen zijn mening erover. Oftewel, welkom aan alle Corona Experts!

Hoe gaat het virus in zijn werk
Voor het bestuderen van het virus vermenigvuldig je het virusmateriaal net zo vaak totdat het zichtbaar wordt. Je vergelijkt 30.000 basepairs en deze worden omgezet in 0-en en 1-en, oftewel binar. De volgorde van die code, 30.000 cijfers, wordt vergeleken met de code uit Wuhan. Is daar een grote overeenkomst? Bepaalde afwijkingen worden op deze manier iedere keer vergeleken. Zo is er een hele databate met allerlei codes van het genetisch materiaal van Corona Virus. Dit is overigens RNA, geen DNA. Mutaties worden op deze manier getraceerd.
1000 Varianten worden door Erasmus Medisch Centrum wekelijks getraceerd. Er worden 1000 positieve samples genomen en die worden vergeleken met codes die bekend zijn in de wereld. Zo kan teruggehaald worden welke varianten traceerbaar zijn. De Britse variant is nu veelal aanwezig. Deze wordt niet de Britse variant genoemd omdat deze toevallig in Engeland is gemaakt, maar omdat deze daar grootschalig is geconstateerd.
Het Coronavirus deelt zich in je lichaam, 100 -1000-100000 keren binnen 24 uur. Elke keer als het zich verspreidt geeft het een stukje erfelijk materiaal af. Hoe vaker een stukje celdeling/strengdeling plaatsvindt, hoe vaker je de kans loopt dat een mutatie ontstaat. Wij als mens zijn de verspreider van het corona virus, maar ook van de mutaties.

Wat gaat er in de toekomst gebeuren?
Er komen nog vele mutaties en er zijn vele landen die niet gaan vaccineren. Het kan zijn dat je op reis gaat en je naar een land gaat waar niet gevaccineerd is. Als daar een persoon niest, kun jij dit met je meenemen en verspreiden in je land. Wij mensen verspreiden het virus dus van de ene naar de andere plaats.

Corona blijft
Als gekeken wordt naar de lange termijn, moeten we concluderen dat we met het coronavirus moeten leren leven. Het is er en het zal muteren. Het zal in allerlei vormen terugkomen. Er komt een strijd enerzijds over welke varianten er komen en hoe kunnen we besmettingen voorkomen. Anderzijds is het ontwikkelen van vaccins belangrijk. Een voortdurende competitie tussen preventief proberen de verspreiding te voorkomen en nieuwe vaccins maken op basis van de nieuwe varianten. Het zal zich gaan gedragen als een influenza. De griep hebben we ook nog altijd niet onder controle, omdat het ieder jaar muteert. Griep in de milde vorm, daaraan sterft circa 1 op 1000 personen. Bij Corona is dit 1 of 2 op de 100. De Britse variant genereert meer ziekenhuisopnames, dat is 64% meer dan de gewone corona.

Reisdocumenten
Het zal niet lang meer duren voordat Rutte zegt ‘we gaan wat verder open’. Dit is een probleem dat je in Europa, maar ook in China etc ziet. In China zijn meer dan 100 steden met 10 miljoen inwoners. Als daar een uitbraak is, dan verspreidt zich dit enorm snel over de stad. In Europa is dit probleem ook, zeker met mensen die veel reizen. Nederland staat in de top 20 met meeste besmette landen in de wereld. Aan de andere kant, Nederland heeft een goede gezondheidszorg en dit zorgt ervoor dat er niet al te veel overlijdens zijn ten opzichte van de ziekenhuisopnames.

[fusion_lightbox type=”” full_image=”https://www.medicorps.nl/wp-content/uploads/2021/03/corona-besmettingen-wereld-thumb.jpg” video_url=”” thumbnail_image=”https://www.medicorps.nl/wp-content/uploads/2021/03/corona-besmettingen-wereld-thumb.jpg” alt_text=”” title=”” description=”” class=”” id=””][/fusion_lightbox]

Nederland is een dichtbevolkt land. Daarnaast zijn wij Nederlanders een reislustig volk. Overal waar je ter wereld komt, kom je Nederlanders tegen. Naast de reizen, zijn er ook meer dan 1000-en events die georganiseerd worden. Het is dus voor ons Nederlanders ontzettend lastig om in quarantaine te blijven…

Corona Expertise Centrum
Samen met medisch directeur Robert van den Boogard is het Corona Expertise Centrum ontwikkeld. Een centrum waar men terecht kan met vragen als ‘: Ik ben werknemer, mijn partner heeft corona, ik moet nu verplicht in quarantaine? Zijn dit verlofdagen of bijzonder verlof? Of zijn het snipperdagen?’ Of ‘kan ik iemand weigeren op de bouwplaats?’

[fusion_lightbox type=”” full_image=”https://www.medicorps.nl/wp-content/uploads/2021/03/corona-besmettingen-webinar.jpg” video_url=”” thumbnail_image=”https://www.medicorps.nl/wp-content/uploads/2021/03/corona-besmettingen-webinar-thumb.jpg” alt_text=”” title=”” description=”” class=”” id=””][/fusion_lightbox]

Wat is belangrijk binnen je organisatie? De kwaliteit van lucht, luchtionisatie is belangrijk. Als je last krijgt van pollen, dan is er iets aan de hand met je luchtzuiveringsinstallatie in je organisatie. Apparatuur met UV-C zorgt ervoor dat er bijna geen pollen meer in de lucht zitten. Heel veel scholen en organisaties zijn momenteel slecht geventileerd. Je kan hier als werkgever iets aan doen, let vooral op de volgende situaties
• Wordt er geluncht binnen 1,5 meter
• Geeft men elkaar de hand?
• Worden de handen gewassen
• Worden mondkapjes op de juiste manier gedragen
Wist je trouwens dat veel besmettingen plaatsvinden op de toiletten? Omdat daar geen goede luchtfiltering is en de ruimtes klein zijn. De aerosolen blijven hier dan ook lang hangen.

Het Corona Expertise Centrum geeft niet alleen antwoord op de vraagstukken die leven binnen een bedrijf, maar houdt zich ook bezig met interventie binnen een organisatie. Denk hierbij aan een Corona Coach. Iemand die dagelijks rondloopt en de maatregelen van het RIVM checkt, worden deze nageleefd, en ook informatie geeft over de voordelen van preventief testen. Creëer awareness bij de werknemers.

Binnen het Corona Expertise Centrum zoekt Medicorps naast een expertise panel ook een klantenboard. Wij bedenken wat bedrijven nodig hebben, maar wij hebben liever dat de organisaties ons dat vertellen. Wij zoeken hiervoor minimaal 5 bedrijven (personen) die hier dagelijks mee te maken hebben. Welke vragen zijn er, wat leeft er binnen een organisatie en wat zou dat betekenen voor het Corona Expertise Centrum? Wij hebben de praktijk, en dus jullie, nodig!
Mocht je interesse hebben, dan krijg je uiteraard ook veel feedback terug. We doen het met en voor klanten en kennis zit bij ons allemaal. Mail naar samensterk@medicorps.nl