Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Ongeveer de helft van alle werkenden, pakweg 4,5 miljoen mensen, kan niet thuiswerken. Zij móeten op de werkvloer zijn omdat ze anders hun werk, in bijvoorbeeld het OV, een fabriek, transportsector of in de zorg, niet kunnen doen. Van die mensen heeft 60 procent stress door het ontbreken van voldoende coronamaatregelen, 65 procent is bang op het werk besmet te raken.

Dat blijkt uit een grote enquête van vakbond FNV onder ruim tienduizend werkenden, waarvan verreweg de meesten niet thuis kunnen werken.

Bijna 80 procent van de ondervraagden kan op het werk onvoldoende afstand houden. Dat geldt met name in de bouw en de industrie. Ruim 40 procent ondervindt te weinig bescherming tegen het coronavirus op de werkvloer, vooral in de detailhandel en het personenvervoer.

De bond krijgt ook meldingen van werknemers die verplicht naar hun werk moeten komen, terwijl voor hun thuisquarantaine geldt (ruim 18 procent). Het percentage werknemers met lichte klachten, dat toch naar hun werk moet komen, is 24 procent.

Grenzeloos vertrouwen

“Uit het feit dat deze enquête binnen drie dagen ruim tienduizend keer is ingevuld, kun je wel concluderen dat het enorm leeft”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. De meldingen, die de FNV dagelijks binnenkrijgt, gaan over geen afstand houden en het ontbreken van beschermingsmiddelen. “Maar ook, en dat kennen we ook vanuit het thuiswerken, dat er werkgevers zijn die er niet zo in geloven en het ook niet nodig vinden.”

“Mensen zijn bang en constateren dat werkgevers niet genoeg doen om de werkplek veilig te houden. Daar kan ik gewoon niet bij. Dat heeft alles te maken met het grenzeloze vertrouwen van het kabinet, in werkgevers die automatisch het goede doen. En dat is niet zo, weten wij uit de praktijk”, zegt Jong, die vindt dat de overheid hierin een taak heeft.

“Niet alleen een moreel appèl op werkgevers, maar ook verplichtingen stellen. Dat gaat nu mis, de overheid verstopt zich achter richtlijnen van het RIVM en het OMT.”

Ook Nieuwsuur hield een peiling. Daarin zegt ongeveer de helft van alle werkende Nederlanders dat thuiswerken onmogelijk is. Onder laagopgeleiden is dat percentage maar liefst 72 procent.

Leave a Reply