Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN

Medisch Update Corona – week 2
Verslag Zoom sessie
m.m.v. medisch directeur MediCorps – Robert van den Boogard

Testen, traceren en vaccineren

Het OMT advies gaat er vanuit dat we met testen, traceren en vaccineren het coronavirus kunnen opsporen en ook de mutatie daarvan. Dat maakt dat we er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat Nederland open kan en open kan blijven. Het is dus niet alleen het vaccineren of testen het is de combinatie ervan en die mag je dus ook in 1 adem benoemen.
MediCorps onderschrijft dat testen, traceren en vaccineren een keuze is en het positief bijdraagt om de Nederlandse samenleving open en vrij te houden. Er zijn ook onduidelijkheden en desinformatie. Soms is er weerstand bij mensen om zich te laten vaccineren. 
Ook onder verpleegkundigen en zorgpersoneel spelen er bepaalde vragen en onduidelijkheden. Niet iedereen gaat zomaar mee in het feit dat iedereen gevaccineerd zou moeten worden. Er kan nooit een situatie ontstaan waarin mensen onder dwang gevaccineerd zullen worden. Het moet een vrijwillige keuze blijven. 
Informeren motiveert
Een belangrijke tool om mensen te motiveren, is om ze te informeren over de feiten:

  • Wat willen we bereiken
  • Wat is er onderdeel van
  • Wegen de risico’s op tegen de gezondheidsvoordelen

Iedereen kan daar, individueel, een wel afgewogen keuze in maken. 

Gezonde werkomgeving

Rondom de noodzaak om te vaccineren is er een kleine vergelijking te maken met het stellen van prioriteit ten aanzien van het gezondheidsrisico in het bedrijf. Net als de GGD en ‘de publieke gezondheidszorg’, verantwoordelijkheid heeft, hebben bedrijven de verantwoordelijkheid om de werkomgeving gezond te houden voor de medewerkers. 
In het kader van risico-inventarisatie en evaluatie worden er prioriteiten bepaald afhankelijk van:

  • Wat is de gezondheidsschade van een gebeurtenis (zoals bv een besmetting of uitbraak)
  • Wat is de kans op het voorkomen
  • En wat is de frequentie van voorkomen

Aan de hand daarvan bepaal je de prioriteiten. 
Mutaties

Bij een pandemie als deze kun je zeggen dat de prevalentie, het aantal mensen dat op één moment besmet is én ook besmettelijk is, een eerste variabele is. De prevalentie kun je afzetten tegen virulentie, de besmettelijkheid en de mate waarin het de gezondheid schade kan veroorzaken, dit is de tweede variabele. Dat samen zijn indicatoren die invloed hebben op de maatregelen die noodzakelijk zijn. 
pastedGraphic.png
Nou zie je dat er een Britse variant is en een Zuid-Afrikaanse en één in Amerika.
Deze zijn veel virulenter en besmettelijker. Dit betekent dat je met een kleinere hoeveelheid virus inademing toch besmettelijk en ziek kan worden. Dus als de virulentie toeneemt dan zal die hele formule ‘hoe belangrijk is het nou om te vaccineren’ ook veranderen. In de zomer, toen de kans 1 op 10.000 was, dat je iemand tegenkwam die besmettelijk was, is er een andere noodzaak dan nu, nu er 1 op de 100 mensen besmettelijk is. Dat is de prevalentie, hoeveel mensen zijn er op één moment besmettelijk of besmet.
The numbers needed to treat

In dit kader kun je kijken naar ‘the numbers needed to treat. Dit is het aantal mensen dat je moet behandelen, kan ook zijn vaccineren, om één levensjaar winst te maken of één leven te redden. Bijvoorbeeld cholesterolverlagers: je moet 100 mensen, 3 jaar lang behandelen om één hartinfarct te voorkomen. Dit geeft aan dat heel veel mensen voor niets cholesterolverlagers nemen alleen weten zij niet of zij dan die ene zijn die zal worden gered of beschermd is. 
Hetzelfde geldt met vaccineren. Jonge gezonde mensen, of die nou liften monteren of onderdelen van bedrijfsprocessen invullen, als zij zelf geen direct risico ervaren dan zal hun motivatie om zich te gaan vaccineren misschien wat kleiner zijn. 
Aan de andere kant, hebben ze in hun naaste omgeving, vrienden, familie, collega’s, misschien wel mensen die wel een hoog risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte en gezondheidsschade krijgen als ze de ziekte oplopen. 
Vaccinatie en besmetting

Nou is het wel zo dat we niet weten of vaccinatie ook beschermt tegen besmettelijkheid. We weten wel dat het bijna 90% bescherming biedt voor je eigen gezondheid. Als iedereen op een bepaald moment gevaccineerd is, of er is een vaccinatiedekking van 70-80% of meer, dan is de kans dat de virus zich verder verspreid veel kleiner dan bij een niet gevaccineerde bevolking. Er zijn meer argumenten om wel te vaccineren dan om niet te vaccineren. 
Vaccinatie bereidheid verbeteren

Het is belangrijk om in gesprek te gaan met mensen die zich niet willen vaccineren of twijfels hebben om zich te laten vaccineren. Nog belangrijker dan overtuigen is informeren. Het zou zonde zijn als mensen een vaccin afwijzen omdat ze of geen informatie hebben of desinformatie. Dat ze dus verkeerd zijn voorgelicht. 
Hier kan MediCorps een rol in spelen; al is het alleen maar om goed, feitelijk en zo objectief mogelijk te informeren over wat erover bekend is, wat is de effectiviteit, wat zijn de nadelen. Deze nadelen/bijwerkingen worden wereldwijd geclusterd en zijn raadpleegbaar zodat dat alle bijwerkingen van alle medicijnen inzichtelijk zijn. Dit zijn dus objectieve trusted sources. Je mag ervan uitgaan dat deze informatie feitelijk en objectief is.
Opleiden verpleegkundigen

MediCorps gaat beleid en protocol ontwikkelen rondom vaccinatie. Daarnaast beginnen we met opleiden van onze verpleegkundigen in Q2. Zodat we ook een rol kunnen nemen in het fijnmazig uitrollen van de vaccinaties binnen Nederland.

Leave a Reply