Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Blog

Kabinet heeft grote zorgen over de gemuteerde Britse variant van het coronavirus.

By 13 januari 2021No Comments

Het kabinet heeft ‘grote zorgen’ over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Minister-president Mark Rutte noemt de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland ‘alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt’. Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen tot en met 9 februari, bevestigt Rutte. Ook daalt het aantal besmettingen met het coronavirus nog niet snel genoeg.
Al bijna een jaar zucht de wereld onder de coronapandemie. Met de komst van verschillende vaccins lijkt het einde in zicht, maar tegelijkertijd lopen op veel plekken ook de besmettingen nog op.
19:22 | ‘Die nieuwe variant lijkt zo besmettelijk dat het lijkt dat we naast het huidige probleem, een nieuw probleem hebben.’ Premier Rutte benadrukt hoe snel het fout kan lopen met de meer besmettelijke variant van het coronavirus die onder meer is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
19:20 | Premier Rutte zegt dat het kabinet volgende week opnieuw kijkt naar het inzetten van de avondklok.
19:18 | ‘Ons uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld. En toch komen we hier doorheen.’ Zo eindigt minister de Jonge zijn betoog.
19:17 | De Jonge benadrukt het belang van testen bij relevante symptomen. ‘Met alleen testen bestrijden we dat virus niet.’ Ruim een kwart van mensen die positief testen, gaat toch naar buiten, hekelt De Jonge.
19:14 | ‘Als alles meezit moeten we de meest kwetsbaren en zij die voor hen zorgen voor de lente kunnen inenten’, zegt De Jonge.
19:11 | ‘We zijn er nog niet’, zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het aantal besmettelijken is nog steeds hoog. ‘De cijfers zijn lager dan ze vorige week waren, maar geruststellend zijn ze allerminst’, zegt De Jonge. Over de nieuwe variant moeten we nog veel te weten komen, maar vast staat dat die besmettelijker is. ‘De verwachting is dat de Britse coronavariant overhand krijgt.’
19:10 | Premier Mark Rutte belooft aanvullende steunmaatregelen om ‘zoveel mogelijk banen en bedrijven door de crisis heen te trekken.’
19:07 | De avondklok kan helpen om het samenscholen van jongeren tegen te gaan. Daarbovenop is het een hulpmiddel om de besmettingen bij thuisbezoeken tegen te gaan. ‘Tegelijkertijd moet zo’n ingrijpende maatregel goed worden overwogen.’ De premier verwijst naar de vraag van het kabinet om een advies over de avondklok aan het OMT.
19:05 | ‘Een lastige boodschap voor ondernemers, mensen die voor hen werken, gezinnen die onder druk staan door thuiswerken met kinderen, voor jongeren en veel mensen jong en oud die mentaal lijden onder het gebrek aan sociaal contact. We voelen het zelf, onmacht, frustratie en moedeloosheid’, zegt premier Rutte.
19:00 | De lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari. Premier Mark Rutte uit grote zorgen om de zogenaamde ‘Britse variant’ van het virus en wijst op alarmerende cijfers uit Ierland.

Leave a Reply