Op woensdag 13 januari 2021 om 20:00 uur organiseert MedischeScholing.nl samen met NHG, LHV, het ministerie van VWS en het RIVM een live webinar voor alle zorgprofessionals. Schrijf u gratis in om u zo goed mogelijk inhoudelijk te laten informeren over de COVID-19-vaccins. Er is mogelijkheid tot accreditatie. U kunt vooraf al vragen stellen en reageren op vragen die reeds door collega’s gesteld zijn op het forum. De meest gestelde vragen worden zo veel mogelijk beantwoord tijdens de live-uitzending. Het webinar wordt live vanuit Hilversum uitgezonden en richt zich volledig op zorgprofessionals.
Inschrijven kan hier: medischescholing.nl/vaccin-covid-19
Sprekers
Aan tafel zitten de landelijk woordvoerder van het RIVM Hans van Vliet (programmamanager COVID-19-vaccinatie), Cécile van Els (hoogleraar Vaccinologie, immunoloog, RIVM), Karin van Haaren (huisarts, NHG, auteur Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie). Patrick Bindels, hoogleraar huisartsgeneeskunde ErasmusMC, zit het webinar voor. Tijdens het webinar ontvangt u direct toepasbare informatie voor in de praktijk. Dit eerste webinar richt zich op de vaccins zelf en niet op de distributie ervan.
Enkele binnengekomen vragen die worden behandeld:
- Welke vaccins zijn door het RIVM en VWS ingekocht en wat is het verschil in werkingsmechanisme per type?
- Maakt het nog uit welk vaccin met welk werkingsmechanisme het beste gegeven kan worden per risicogroep?
- Moet een gevaccineerde collega met klachten nog getest worden nadien?
- Wat is de verwachte effectiviteit van de vaccins?
- Wat is de besmettingsgraad na de eerste en tweede dosis van de vaccins?
- Welke dekkingsgraad hebben we nodig voor een voldoende groepsimmuniteit?
- Mag een gevaccineerde collega met verkoudheidsklachten gewoon werken?
- Is er al meer bekend of de vaccins ook werken tegen gemuteerde COVID-19-varianten?
- Zijn er platforms of websites met betrouwbare informatie waar ik patiënten en/of bekenden als zorgprofessional naar kan verwijzen?
- Hoe zit het met de vaccins en zwangerschap?
Praktische informatie
- Wanneer: woensdag 13 januari om 20:00 uur
- Duur: 1 uur
- Accreditatie: 1 punt ABAN, KABIZ, NAPA, NVvPO, V&VN VS. Aan het einde van ieder webinar moeten inhoudelijke vragen beantwoord worden. De accreditatievragen sluiten op 31 januari om 18:00 uur. De accreditatiepunten worden in de maand februari verwerkt.
- Accreditatie buiten de genoemde beroepsgroepen: certificaat van deelname online te downloaden nadat de vragen zijn ingevuld.
- Inschrijven: via medischescholing.nl
Kijk live mee of later terug on demand
Het webinar is onderdeel van een reeks die op initiatief van MedischeScholing.nl, de LHV en het NHG is ontwikkeld. Vanwege de grote behoefte aan actuele informatie over COVID-19 bij huisartsen is, in samenwerking met InEen, Huisarts van de Toekomst en VPH, besloten om de webinarreeks voorlopig voort te zetten.
Alle webinars zijn gratis en geaccrediteerd voor alle artsen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, praktijkondersteuners, doktersassistenten en praktijkmanagers. De webinars zijn live te volgen, maar ook terug te kijken waar en wanneer het u uitkomt via corona.medischescholing.nl.
Met behulp van uw BIG-nummer of kwaliteitsregistratienummer registreert u zich op corona.medischescholing.nl. Geen registratie maar wel zorgverlener? Stuur een mail voor deelname naar coronawebinar@lhv.nl onder vermelding van uw functie en registratienummer.
Vragensysteem
Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk tijdens de coronacrisis, wordt er gewerkt met een vragensysteem. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op de vragen vanuit het werkveld.
Werkwijze vragensysteem
- Log in op medischescholing.nl
- Klik op ‘Aanmelden’ bij het webinar van 13 januari.
- Klik op ‘Stel hier uw vragen’. Kijk na het stellen van uw vragen naar de lijst met vragen die reeds gesteld zijn.
- Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’.
- Vragen met de meeste likes van collega’s krijgen de meeste zwaarte en worden meegenomen naar het eerstvolgende webinar.