Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Nieuws

Werkgever mag coronatest niet eisen

By 4 augustus 2020No Comments

Wie deze zomer op vakantie is geweest, had het coronavirus als reisgenoot. Reisadviezen verschoten bijna dagelijks van geel naar oranje. Kun je nog gezond naar je werk? Bedrijven kunnen hun personeel onderwerpen aan een commerciële coronatest. Maar ze daartoe dwingen mag niet, waarschuwen vakbonden, schrijft De Telegraaf.
Bedrijf Medicorps biedt dergelijke sneltesten aan voor bedrijven. „Er is een groeiende vraag naar onze service”, aldus Albert Akkermans van het bedrijf. Zo’n coronatest komt met aardig wat arbeidsrechtelijke haken en ogen. „Werkgevers mogen geen medische gegevens van werknemers verwerken”, zegt Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij DAS. „Werkgevers mogen werknemers niet vragen naar hun gezondheid of een coronatest afnemen. Wat wel mag, is een coronatest door een bedrijfsarts laten afnemen. De uitkomst mag dan alleen met de werknemer worden gedeeld.”
Dat is precies wat Medicorps doet, zegt Akkermans. Toch komen er bij de vakbonden veel vragen binnen over wat wel en niet mag, zo laten CNV en FNV weten. Eisen dat een werknemer zich laat testen mag niet, zegt een woordvoerder van FNV.

Abonnement

Akkermans zegt dat „al meerdere bedrijven een abonnement op Medicorps hebben.” De kosten zijn afhankelijk van het risicoprofiel en de bedrijfsgrootte. „We hebben het over tientjes per maand per werknemer.”
Zelfstandig epidemioloog Arnold Bosman, die eerder voor het RIVM en voor de GGD heeft gewerkt, zegt dat „als blijkt dat de tests betrouwbaar en betaalbaar zijn, dat dit in de praktijk best wel kan werken.” Hij is er in ieder geval voor om preventief te testen. „Wachten op klachten is te laat.” Wel drukt hij werkgevers op het hart om te checken of de tests van commerciële partijen wel betrouwbaar zijn. „Daar ligt een rol voor de overheid.”
„Een sneltest om onder quarantaine uit te komen? We zijn er nog naar aan het kijken, of dat mogelijk is”, zegt een RIVM-woordvoerder. Bloedtests die snel resultaat geven, „zijn notoir onbetrouwbaar.” De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd adviseert om coronatesten alleen door een arts of bij de GGD te laten uitvoeren. Alleen dan zou de kwaliteit gegarandeerd zijn. Akkermans stelt dat Medicorps erkende wattenstaaftesten uitvoert die worden gedaan in door het RIVM gecertificeerde laboratoria. „Die staan op de RIVM-website.”
Die erkende tests zijn volgens de RIVM-woordvoerder wel betrouwbaar.
„Het belangrijkste is dat iedereen met klachten zich komt laten testen”, stelt de GGD-woordvoerder. De GGD’s testen op grote schaal. „Er zijn dagen dat wij 20.000 mensen testen”, laat een woordvoerder weten. „Wij bellen vijftig mensen per minuut met de uitslag.” Ze merkt op dat de GGD het gratis doet.

Leave a Reply