Skip to main content
COVID-19 RISK MANAGEMENT   •   GRIEPPRIK & VACCINATIES   •   GEACCREDITEERD LAB   •   TESTEN OP LOCATIE OP AANVRAAG   •   200+ VERPLEEGKUNDIGEN
Nieuws

RIVM: Aantal coronabesmettingen (987) fors toegenomen sinds vorige week

By 21 juli 2020No Comments

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontving in de afgelopen week 987 meldingen over personen die positief zijn getest op het coronavirus. Bij de update van vorige week ging het nog om 534 nieuwe besmettingen.

Verder zijn negentien coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, drie meer dan een week eerder. Er zijn deze week zeven COVID-19-patiënten overleden, één meer dan in de voorgaande week. “Het nieuwe coronavirus verspreidt zich weer meer in Nederland”, zo zegt het RIVM over de cijfers.
Met name in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland is een toename van het aantal meldingen te zien. Het RIVM wijst mensen er nogmaals op dat ze zich aan de maatregelen moeten houden: “Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Dat geldt ook voor het thuisblijven, thuiswerken en testen bij de eerste klachten.”
Verspreid over het land zijn 96 lokale uitbraken. Het gaat hier in de meeste gevallen om leden van hetzelfde huishouden. Daarnaast hebben 28 besmettingen een link met een café in Hillegom. Dit aantal kan nog verder oplopen.
Tussen 13 en 19 juli hebben bijna 90.000 personen zich laten testen, in de week daarvoor ging het om ruim 75.000 testen. 7,5 procent van de positief geteste mensen is in de voorgaande twee weken in het buitenland geweest. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat ze in het buitenland besmet zijn geraakt.

Reproductiegetal stijgt ook

Het reproductiegetal (R), waarmee wordt gemeten hoe snel het virus zich verspreidt, ligt deze week op 1,29. “Het is voor het eerst sinds 15 maart dat de bandbreedte van de R geheel boven de 1,0 ligt. Dat is ook een aanwijzing dat na een periode van weinig besmettingen de verspreiding van het coronavirus weer toeneemt in Nederland.”
De GGD voert na een positieve uitslag altijd een bron- en contactonderzoek uit. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Het RIVM meldt hierbij wel dat er waarschijnlijk meer besmettingen zijn dan nu bevestigd is, omdat niet iedereen met klachten zich laat testen.
Van minder dan de helft van de positief geteste personen is bekend waar hij of zij besmet is geraakt. Van de mensen waarbij dit wel bekend is, is ruim de helft in de thuissituatie besmet geraakt. Ongeveer 4,1 procent is in de horeca besmet geraakt. Het gaat in de afgelopen weken om in totaal 26 personen.

Testresultaten van door Nederland besteld Oxford-vaccin positief

Maandag werd bekend dat de eerste testresultaten van het Oxford-coronavaccin – waar Nederland exemplaren van heeft gereserveerd – positief zijn. De ontwikkeling zit nu in fase 3, waarin bij een grote groep mensen wordt onderzocht of het vaccin effectief beschermt tegen COVID-19.
Drie andere vaccins worden op dit moment of zeer binnenkort ook grootschalig op mensen getest.
Bron: http://www.nu.nl

Leave a Reply